Bacău: Clopot de 50 de kg dispărut fără urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care au sustras unul dintre clopotele lăcaşului din satul Bereşti au rămas deocamdată neidentificaţi de poliţişti. Enoriaşii spun că n-au mai văzut şi n-au mai auzit aşa ceva de când sunt. Clopotul era vechi de mai bine de 150 de ani şi cântărea peste 50 de kilograme.

Totul a ieşit la iveală la slujba de duminică, atunci când clopotarul satului s-a dus să bată clopotele şi a văzut că unul din ele lipseşte. La intrarea în clopotniţă a găsit o funie şi mai multe chei folosite cel mai probabil de hoţi pentru a demonta clopotul.

„Eram la biserică şi în timpul slujbei clopotarul a venit şi ne-a spus că s-a furat clopotul. Am mers acasă şi am sunat la 112 ca să vină Poliţia şi să cerceteze“, a declarat Ion Balcanu, enoriaş.

Vestea a făcut înconjurul satului, iar de atunci numai despre furtul de la biserică se vorbeşte. Localnicilor nu le vine să creadă că s-a putut întâmpla aşa ceva în parohia lor, dar spun că nici nu le-a fost dat să mai audă una ca asta.

Poliţiştii au adus câinele de urmă

„N-am auzit de când sunt aşa ceva. Să furi de la biserică. Cum, Doamne, s-a suit acolo şi nu l-a trăsnit? O să se facă dreptate până la urmă“, este de părere şi Georgeta Balcanu. În sat deja se fac scenarii. „Cred că l-au vândut ori l-au dat la o mănăstire. Oricum au fost mai mulţi. Nu avea cum să-l ia unul singur. Este greu“, spune Neculai Matei.

Imediat în comună au ajuns poliţiştii care au adus cu ei şi un câine de urmă. „Au venit mai mulţi ofiţeri de la Bacău. S-au dus cu câinele pe câmp, dar nu au găsit nimic. Cine ştie pe unde şi-au pierdut urma“, spune Maria Matei.

„Poliţiştii din comuna Sascut au fost sesizaţi de către preotul paroh al bisericii din sat despre faptul că din clopotniţa bisericii a fost sustras un clopot de aproximativ 50 de kg. S-a întocmit dosar penal şi se efectuează cercetari sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat“, ne-a declarat Narcisa Butnaru , purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău.

Şi oficialii bisericii recunosc că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie. „Ne întristează şi ne îngrijorează faptul că un obiect sacru de la una din bisericile de patrimoniu din judeţul Bacău a fost furat şi sperăm că factorii responsabili vor reuşi în cel mai scurt timp să readucă clopotul la lăcaşul de cult căruia îi aparţine de aproape două veacuri“, ne-a declarat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite