Bacău: Cinematografe preluate cu încălcarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematografele din Bacău au trecut în subordinea Primăriei
Cinematografele din Bacău au trecut în subordinea Primăriei

Consilierii locali au votat să pună mâna pe cele patru săli de cinema din Bacău, deşi termenul prevăzut de lege a expirat. Juristul Consiliului Local afirmă că nu are habar de legislaţia în vigoare, iar directoarea Direcţiei Juridice din Cadrul Primăriei spune că legea este doar orientativă.

Consilierii locali şi-au adus aminte de soarta celor patru cinematografe din municipiul Bacău la un an după ce a expirat termenul legal de preluare a acestora. Conform unei Ordonanţe de Urgenţă emise de Guvernul României actualizată ultima oară în 2009, sălile de cinema aflate în Administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România-Film“ (ARADEF) puteau fi preluate de administraţiile locale în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.


Faptul că a trecut mai bine de un an de când se putea face acest lucru nu i-a împiedicat pe aleşii locali să voteze în unanimitate preluarea vechilor cinematografe. Ba mai mult, Florin Caleap, juristul Consiliului Local, cel care ar fi trebuit să se ocupe de legalitatea hotărârilor emise de CL, susţine că nici nu a auzit de această lege. „Nu cunosc problema şi nu ştiu despre ce lege este vorba. Prin urmare, nu pot răspunde de ce s-a emis această hotărâre şi dacă ea este legală“, s-a justificat juristul.


„Termenul de şase luni nu contează“


Maria Jinga, şefa Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Bacău, afirmă că legea care stă la baza preluării cinematografelor poate fi încălcată fără ca cineva să fie tras la răspundere. „Şi alte judeţe din ţară au făcut la fel. Atâta timp cât nu există sancţiuni pentru încălcarea acestei legi putem să preluăm cinematografele când dorim noi“, a declarat Jinga. Prima sală de cinema preluată de CL va fi cea din zona Orizont, dar nu mai devreme de anul viitor. „Noi vom lua cele patru cinematografe în etape, dar începând din 2011. Atunci sperăm să facem rost de finanţări pentru modernizări“, a spus Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.


Angajaţii Cinematografului Central consideră că trecerea lor în subordinea Primăriei este o adevărată mană cerească, mai ales că legea obligă administraţiile locale să preia odată cu sălile şi angajaţii. „Pentru noi este o veste foarte bună. Oricum nu avem conducere, nu avem fonduri. Să fim măcar sub aripa Primăriei. Eu am 60 de ani, cine mă mai angaja pe mine la vârsta asta dacă rămâneam fără serviciu?“, se întreabă Ioan Isăilă, operator la Cinematograful Central.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite