Bacău: Cimitirele din Bacău, pline până la refuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90% din locurile de veci din cele zece cimitire din oraş sunt ocupate. Băcăuanii „întreprinzători“ vând un mormânt cu 2.000 de euro.

Mai toate locurile din cimitire sunt fie ocupate, fie concesionate. Preoţii din judeţ fac cu insistenţă cereri de extindere a cimitirelor din localităţi  sau încearcă să obţină aprobări pentru altele noi gândindu-se la enoriaşii care nu au încă un loc de veci.


Este cazul preotului de la Şerbăneşti, care vrea să folosească 2.000 de metri pătraţi pentru un cimitir nou. „Cel vechi nu mai are decât extrem de puţine locuri de concesionat. Noi îngropăm şi oamenii străzii, pe cei fără familie. Anul acesta au fost înmormântaţi 20 de astfel de persoane, iar anul trecut 40. Nu mai facem faţă, de aceea vrem să obţinem aprobare pentru un cimitir nou“, a spus Adrian Ghinea, preot paroh la biserica din Şerbăneşti. El spune că pământul a fost donat de Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului. „Avem toate actele în regulă însă aşteptăm aprobările de la Primărie“, a spus preotul. Băcăuanii dau vina pe administraţie. „Ar trebui ca un loc să fie concesionat pe 7 ani nu pe 25, ca în Occident. Aşa ar avea toată lumea loc“, a zis Iulian Apetroaiei, un tânăr de 28 de ani.

Bursa locurilor de veci


Mulţi băcăuani au concesionat „preventiv“ un loc în cimitir. „Oamenii se grăbesc. Cumpără unii de la alţii. Am auzit că unii cer şi 2.000 de euro. E ilegal, dar se practică“, a spus indignată Mariana Brescanu, 42 de ani.

Din acest motiv, dar şi pentru că oraşul are doar un singur cimitir nou, cel de la Sarata, criza devine din ce în ce mai acută. „Locuri de concesionare nu mai sunt, decât foarte puţine. Cimitirele sunt arhipline. Totuşi, dacă cineva moare, mai există câteva spaţii, nu se pune problema să nu fie îngropat“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite