Bacău: Centrul de Cultură trece la judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta casă de protocol a familiei Nicolae Ceauşescu a fost, timp de 20 de ani, în administrarea Ministerului Culturii. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) consideră că decizia votată riscă să dea peste cap bugetul.

Centrul de Cultură „George Apostu“ din Bacău, fosta casă de protocol a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, a trecut în custodia Consiliului Judeţean, printr-un vot al aleşilor, de la începutul acestei săptămâni.

Geo Popa, directorul instituţiei de cultură, afirmă că decizia consilierilor judeţeni este doar un prim pas în preluarea în patrimoniu a clădirii şi urmează ca mai multe probleme de ordin juridic să fie rezolvate. „Trendul este ca toate centrele de cultură să fie preluate de consiliile judeţene. Practic, noi derulăm proiecte care se adresează întregului judeţ“, a afirmat Popa.

Nu se cunoaşte proprietarul terenului

Acesta s-a ferit să facă prea multe comentarii legate de această decizie. „Nu ştiu dacă este bine sau nu pentru centru. În acest moment al «tranzacţiei», nu vreau să fac vreun comentariu. Ministerul şi Consiliul Judeţean sunt cele două părţi care trebuie să se înţeleagă“, a mai adăugat Popa.

Reprezentanţii CJ afirmă că deocamdată există o problemă de ordin juridic în ceea ce priveşte proprietarul celor 2,5 hectare de teren aferente Centrului de Cultură. Practic, curtea instituţiei este disputată de Ministerul Culturii şi Consiliul Local Bacău, părţile neajungând, până în acest moment, la o înţelegere.

„Situaţia este incertă şi în curând va face obiectul unei analize amănunţite. Trebuie să se stabilească exact cine este proprietarul curţii“, a declarat Irina Florea, purtătorul de cuvânt al CJ. Totodată, Florea a mai adăugat că preluarea instituţiei de cultură îngreunează mult bugetul judeţului. Odată cu administrarea Centrului de Cultură, CJ este nevoit să preia şi un parc cu o expoziţie în aer liber de sculptură din marmură şi piatră, o bibliotecă publică, un hotel şi un restaurant, toate fiind în patrimoniul instituţiei. Pe lângă imobile, vor mai trebui asigurate veniturile şi pentru 22 de angajaţi.  

Trei centre de cultură predate consiliilor
Clădirea a fost construită în 1965, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Momentan, în camera de protocol a fostului dictator Ceauşescu sunt cazaţi ocazional artiştii şi actorii din ţară care au spectacole în Bacău. La nivel naţional, există trei centre de cultură care vor trece în administrarea consiliilor judeţene de la Arcuş, judeţul Covasna, Topliţa, judeţul Harghita, şi Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite