Bacău: „Ce să fac? Să mă lupt cu Dumnezeu?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de la sate sunt disperaţi că ploile din ultimele zile le-au inundat gospodăriile şi le-au înecat grădinile. Comunele Zăpodia, Traian şi Podu Turcului au fost cuprinse de ape. Aluviunile au făcut  ca şoferii să circule greu în zonă.

Ploile torenţiale care s-au abătut asupra Bacăului în ultimele două zile au compromis zeci de culturi, iar apele au invadat curţile şi beciurile localnicilor din tot judeţul. Una dintre cele mai afectate comune a fost Traian, unde dalele care petruiau peste un kilometru de şosea au fost smulse de viitură şi cărate de ape zeci de metri.

„Sunt gospodării distruse, nu pentru prima dată, ci pentru a treia oară. Oamenii din Zăpodia Mică sunt disperaţi. Unii nu mai au nimic în grădină, iar apele le-au intrat în beciuri şi în gospodării“, ne-a declarat Maria Eşanu, primarul comunei Traian. Mulţi dintre oameni încearcă să-şi scoată singuri apa din curţi.

Canalizările, ineficiente

„Ce să fac? Să mă lupt cu Dumnezeu? Sunt singură de opt ani şi nu mă ajută nimeni. Am apă peste tot, în curte şi în beci. Dacă plouă toată noaptea o să intre şi în casă“, s-a plâns Ecaterina Solomon (68 de ani), din Zăpodia Mică. Disperarea sătenilor este cu atât mai mare cu cât s-au anunţat ploi şi în zilele următoare. „Canalizările nu mai fac faţă. Toate s-au înfundat şi apa dă pe dinafară. Au trecut pompierii dimineaţă, au desfundat canalele de scurgere, dar degeaba. Nu sunt suficient de mari pentru debitul exagerat  de apă“, ne-a mai spus Iulian Antochi, un alt localnic din comuna Traian.

Dezastru în tot judeţul

Apele au distrus tot în calea lor şi în comuna Căiuţi, unde ieri dimineaţă au rupt un podeţ, blocând temporar traficul pe DN 11A, unde pe o porţiune de 100 de metri s-au împrăştiat pietre şi mâl.

„La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a luat legătura imediat cu reprezentanţi de la Secţia Bacău a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri. S-a intervenit cu un excavator şi o autobasculantă pentru decolmatarea unui şanţ şi a podeţului“, ne-a spus Adina Tănase, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

Şi localităţile Comăneşti şi Podu Turcului au fost cuprinse de ape. Pe tot parcursul zilei pompierii au intervenit cu excavatoare şi motopompe pentru a scoate apa din gospodării.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite