Bacău: Câştigă mai puţin, dar fumează mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul băcăuan Dragoş Ungureanu încearcă să convingă o pacientă să înfrunte viciul
Medicul băcăuan Dragoş Ungureanu încearcă să convingă o pacientă să înfrunte viciul

Tot mai puţini băcăuani vin la Centrul de Consiliere pentru Renunţarea la Fumat, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Chiar dacă salariile au scăzut, iar viaţa este tot mai scumpă, fumătorii băcăuani nu renunţă la viciu. Este şi cazul Elenei Mihalache (63 de ani), care a aprins prima ţigară în urmă cu 30 de ani şi de atunci n-a trecut o zi fără să fumeze. „Încerc să mă las, dar nu pot. Fumez de atâţia ani, câte un pachet pe zi, şi mi-a intrat în sânge. Am încercat să le mai răresc, însă nu reuşesc. Abia aştept să mă trezesc dimineaţa şi să aprind o ţigară“, spune Elena.

Femeia a venit la Spitalul de Pneumoftiziologie ca să-şi facă analize şi să vorbească cu specialiştii. „A început să mă supere inima. Nu mai respir cum trebuie, mă ustură în gât. Poate îmi recomandă domnul doctor ceva să mă las de ţigări“, adaugă fumătoarea. Nu şi-a făcut un calcul pentru a vedea dacă în aceşti ani a ars banii pe o garsonieră sau o maşină scumpă, dar ştie sigur că a cheltuit o sumă enormă.  Şi Cornel Mazilu (54 de ani) fumează de mai bine de două decenii, dar nu are de gând să lase ţigările chiar dacă este internat în spital, pentru afecţiuni grave la plămâni. „Nu mă las. Nu vreau. Am încercat, dar nu reuşesc. Doctoriţa mă ceartă, dar nu-mi pasă. Oricum sunt bolnav“, spune bărbatul.

Medicii sunt resemnaţi
Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Bacău se aşteptau ca, de când cu recesiunea, să nu mai facă faţă solicitărilor de consiliere. „Vin cam trei - patru persoane pe săptămână pentru a solicita consiliere. Numărul este mic, în contextul economic actual, dar se pare că, deşi este greu, băcăuanii nu vor să renunţe la fumat“, ne-a declarat Dragoş Ungureanu, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău.

Pe perioada campaniei de combatere a fumatului, care s-a încheiat în primăvară, la uşa centrului era coadă în fiecare zi. Tratamentul gratuit era cel care îi atrăgea. Acum, mulţi vin doar de dragul discuţiei. Potrivit specialiştilor, circa 44% din populaţia judeţului este fumătoare.

Tratament anti fumat gratuit
În perioada 2008 - 2009 şi până în aprilie 2010 la nivelul judeţului Bacău s-a desfăşurat Programul Naţional de Combatere a Fumatului în cadrul căruia s-au acordat tratament şi consulaţii gratuite pentru cei care doreau să renunţe la viciu. Aproape 1.200 de persoane au beneficiat de aceste facilităţi, dar în realitate doar 45-50% au şi reuşit să lase ţigările.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite