Bacau: Cabinet stomatologic cu aparatură de 51 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii care lucrează la cabinetul Universităţii „Vasile Alecsandri“ se plâng că nu au fonduri pentru a-l moderniza. Aproximativ 5.000 de elevi şi studenţi îşi tratează aici problemele dentare gratuit. Unii au preferat să se orienteze spre centrele particulare, cu dotări moderne.

 Studenţii de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ şi elevii de la Şcoala „George Bacovia“ şi Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare“ beneficiază de consultaţii şi tratamente dentare de urgenţă gratuite la cabinetul universitar. Dotarea acestuia lasă însă de dorit atât pentru cadrele medicale cât şi pentru tineri, care nu de puţine ori au preferat să apeleze la serviciile unui cabinet stomatologic privat din oraş. Principalul motiv îl reprezintă vârsta „venerabilă“, de 51 de ani, a aparaturii.

Medic de la Spitalul de Urgenţe: "Lucrăm cu ustensile vechi de 40 de ani. Viaţa pacienţilor este pusă în pericol!"


„Cabinetul a fost dotat în 1959 şi de atunci nu s-au mai făcut investiţii majore. Doar l-am renovat acum trei ani. Pentru o lampă, un sterilizator sau un compresor nou nu au existat fonduri. Este ridicol. Direcţia de Sănătate Publică ne-a cerut să ne modernizăm şi noi nu avem cu ce“
, a spus Julieta Ionescu, medic stomatolog. Cabinetul a fost deschis în 1962 şi timp de 40 de ani nu a fost modernizat absolut deloc.

A trecut pe rând din subordinea Spitalului de Pediatrie în grija Consiliului Local.


Fără bani de la Primărie


„Până acum trei ani, când s-a pus gresie şi faianţă, aici a fost o gaură insalubră. Abia în această vară am mai primit de la Centrul Bugetar Pedagogic 2.500 de lei şi am cumpărat medicamente care să nu expire în 2010. Restul luăm din buzunarul nostru“, a adăugat Julieta Ionescu. Mulţi tineri care pot apela la serviciile cabinetului fac cale întoarsă atunci când văd starea aparaturii şi preferă cabinetele private.

hglj

„N-am încredere că aparatele de acolo funcţionează bine. Dau un ban, dar ştiu că mă fac bine“, a recunoscut Andrei Copăcel, student în anul II la Facultatea de Informatică. Rectorul Universităţii susţine că datoria lui este să asigure doar spaţiul şi cheltuielile de întreţinere, nu şi dotarea. „Primăria ar trebui să aloce bani pentru aparate“, a spus Valentin Nedeff.


Banii de la Primărie se lasă însă aşteptaţi.  "Din punctul meu de vedere este nevoie să finanțăm în perioada imediat următoare nu doar cabinetele stomatologice și ci cabinetele medicale școlare pentru o bună funcționare a lor. Din bugetul pe anul viitor cu siguranță se va aloca o sumă și pentru dotarea cabinetului stomatologic de la universitate. Nici eu nu aș merge să-mi fac dinții acolo, dacă aș ști că nu e bine dotat, aș prefera un cabinet particular”, ne-a spus Ilie Bârzu, consilier local.

Ilie Barzu
Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite