Bacău: „Butoiul criminal“, amendă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul firmei Quartek a fost sancţionat cu 163 de mii de lei pentru gravul accident de muncă din luna mai. Amenda a venit după ce doi muncitori care au tăiat cu flexul un butoi în care se aflau reziduuri petroliere şi-au pierdut viaţa. Patronul va contesta sancţiunea.

Comisia care a cercetat cauzele producerii exploziei de la sfârşitul lunii mai din curtea CET a finalizat cercetările şi a dat deja amenzi. Ultima, care este şi cea mai usturătoare, de 100.000 de lei, a fost dată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). 

În plus, anchetatorii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISUJ) şi ai Gărzii de Mediu au amendat firma Quartek Grup cu 3.000 de lei, respectiv 60.000 de lei.

„Am constatat grave deficienţe de încălcare a protecţiei muncii. Nu aveau nici cărţi de muncă, nici instructaj la zi pentru protecţia muncii. Apoi, nu aveau echipamente corespunzătoare, iar modul de lucru era total incorect“, a declarat Cristian Cucuian, director ITM Bacău. Comisia întocmită din cadrul ISUJ a constatat şi alte probleme.

Numeroase nereguli

„Amenda a fost dată pentru neasigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, mai ales că ei tăiau cu flexul şi se produceau scântei“, a completat  Mihai Simionescu, şeful ISUJ.

Pe lângă toate acestea, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) au afirmat că Quartek Grup nu avea autorizaţie pentru  transport şi prelucrare a deşeurilor petroliere. „Lor le trebuia o autorizaţie mai complexă pentru că făceau şi prelucrare, şi depozitare,  şi transport. Practic, ei aveau autorizaţie doar de depozitare şi nu pentru acea suprafaţă de teren, ci în altă parte”, a declarat Paul Toderică, directorul APM.

„Anchetatorii sunt incompetenţi“

Titi Secară, inspector din cadrul Gărzii de Mediu, a afirmat că nu este pentru prima oară când firma  Quartek Grup este amendată. „Au mai primit încă trei amenzi în ultimii doi ani, în valoare totală de 65.000 de lei. Acum, alta de 60.000 de lei. Toate pentru astfel de nereguli”, a explicat Secară.

Alexandru Bârligea, adminstratorul firmei Quartek Grup, susţine că va refuza să plătească amenzile şi că le va contesta în instanţă. Ba mai mult, el acuză anchetatorii de incompetenţă şi de faptul că sunt „puşi pe japcă“.

„Lăsaţi amenzile că sunt sătul de ele! Anchetatorii ăştia sunt puşi pe japcă! ITM-ul nu are oameni pregătiţi pentru această problemă. Trebuiau să apeleze la un expert în petrol dacă ei nu sunt în stare. De cât să mă amendeze mai bine ne sfătuiau ce trebuie să facem ca să nu mai avem astfel de evenimente nefericite“, a spus în final Bârligea.  

Poate să-mi dea şi 70 de miliarde de lei amendă. O să le contest şi voi cere ca ancheta să fie făcută de specialişti adevăraţi, Alexandru Bârligea, adiminstator Quartek Grup,.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite