Bacău: Bone cu patalama pe banii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile speră că aşa îşi vor găsi mai repede un loc de muncă în cazul în care vor rămâne fără serviciu. Altele se gândesc deja să folosească atestatul pentru un al doilea job.

Cursul de babysitting s-a desfăşurat la Bacău şi a durat trei luni. În total, 56 de femei, salariate la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, dar şi de la alte două societăţi comerciale s-au înscris pentru o diplomă de bonă.

Toate au absolvit cu brio examenul final şi acum se mândresc că sunt primele dădace cu patalama din judeţ. Georgeta Oprea (54 de ani) se numără printre ele. De peste 30 de ani lucrează ca educator la un centru de plasament. S-a înscris la curs pentru a se perfecţiona în meseria ei.

Calificare de rezervă
„Îmi plac mult copiii şi am vrut să mă familiarizez cu anumiţi termeni pe care nu-i pricepeam. Am învăţat foarte multe lucruri legate de cei mici. De exemplu, acum ştiu cum să acord primul ajutor“, a explicat Georgeta.

Cu o nouă calificare la bază, femeia se gândeşte deja cum se poate folosi de diplomă. „Mi-ar surâde un al doilea job. Eu sunt o persoană activă şi aş face faţă. Dacă nu, măcar după ce mă pensionez poate o să lucrez ca bonă“, a mai spus femeia.  

Şi Minodora Răducanu, angajată la aceeaşi instituţie, a participat la curs cu gândul că diploma îi va fi utilă pe viitor. „În ziua de astăzi nimic nu mai este sigur. Nu strică să mai ai o calificare. Şi cum la noi salariile sunt mici şi lucrăm în ture aş putea să am grijă şi de un copil în timpul liber“, a spus Minodora.

Cursul a fost organizat de sindicatul din care salariatele fac parte, iar preselcţia nu a fost uşoară. „Este vorba despre un proiect cu bani europeni, nerambursabili, care urmăreşte recalificarea persoanelor angajate. Judeţului Bacău i s-au repartizat 100 de locuri şi avem deja 1.200 de dosare. Am avut două grupe de babysitter şi toate au luat examenul final. Diplomele sunt recunoscute şi în străinătate“, a spus Gheorghe Huluţă, preşedintele CNSRL Frăţia, filiala Bacău. Noua meserie i-a luat prin surprindere pe cei de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). „Până acum, în judeţul nostru, nu am întâlnit persoane care să deţină o diplomă de babysitter“, a declarat Daniela Balan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite