Bacău: Bolnavii închipuiţi pot sta liniştiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Concediilor funcţionează doar pe hârtie la Bacău. Oamenii legii susţin că nu au început verificările salariaţilor aflaţi în repaus pentru că niciun angajator nu le-a solicitat sprijinul.

Băcăuanii care sunt în concediu medical şi se tem să iasă din casă, se pot plimba în voie. La nivelul judeţului, Poliţia Concendiilor nu şi-a intrat încă în drepturi. Atât reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, cât şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean susţin că nu au fost solicitaţi să verifice situaţia angajaţilor înregistraţi ca fiind în concediu medical. „Până acum niciun angajator nu a solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău sprijinul pentru a efectua verificări la domiciliul angajaţilor care sunt în concediu medical. Mai mult decât atât, noi nu am primit niciun fel de precizări în acest sens“, a declarat Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

122 de concedii, în medie, pe lună

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este cea care plăteşte concediile medicale. Potrivit reprezentanţilor acestei instituţii, cel care solicită verificarea bolnavului este agentul economic. Sunt peste 600 de băcăuani care şi-au întrerupt activitatea pe caz de boală. „De la începutul anului şi până în prezent, am primit 611 solicitări şi toate sunt în curs de soluţionare“, a spus Iulian Oborocianu, purtător de cuvânt CJAS Bacău.

Măsuri contestate de salariaţi

De cealaltă parte, atât medicii, cât şi angajaţii consideră noile măsuri deplasate şi lipsite de logică. „Dacă eu sunt bolnavă şi trebuie să merg să fac o injecţie sau să-mi cumpăr medicamente, normal că nu am cum să stau numai în casă“, a spus Camelia Mocanu, agent de vânzări. Nici medicii nu privesc cu ochi buni noile măsuri. „Eu nu văd o finalitate în toată treaba asta. Dacă omul vine la mine şi îi dau concendiu medical pentru cinci zile, până îi comunică angajatorului, până ce îl verifică se scurge perioada de concediu şi nu au ce să facă. Este un pic forţat totul“, a spus Elena Stângă, preşedintele Colegiului Medicilor Bacău.

Potrivit noului act normativ, salariatul care intră în concendiu medical declară în faţa medicului de familie adresa la care poate fi găsit şi are obligaţia să-şi anunţe angajatorul în 48 de ore. Verificarea la domiciliu se face între orele 8.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Dacă pacienţii nu sunt acasă se consideră că sunt sănătoşi şi nu primesc banii. Totodată, medicii pot fi sancţionaţi cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite