Bacău: Bolnavii de cancer riscă să rămână fără medicamente. Spitalul Județean de Urgență mai are tratament pentru câteva săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea unității medicale somează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate să suplimenteze fondurile pentru a putea organiza licitații pentru achiziționarea de medicamente.

Stocurile de medicamente ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău pentru bolnavii de cancer sunt pe sfârșite. De la 1 aprilie, toți cei care suferă de afecțiuni oncologice, fie că sunt internați sau se tratează acasă, trebuie să-și ridice medicamentele numai de la farmacia spitalului și nu de la cele cu circuit deschis.

Numai că, Ministerul Sănătății a uitat să aloce și banii necesari. Conducerea unității medicale a anunțat deja că din luna iunie, riscă să rămână fără medicație dacă cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău nu virează urgent bani în cont.

La momentul de față putem spune că avem asigurată medicația pentru bolnavii de cancer doar până la sfârșitul lunii mai. Avem nevoie să ni se suplimenteze fondurile alocate de Casa de Sănătate cu  circa 8 milioane de lei pentru a putea acoperi necesarul", ne-a declarat Dan Stoica, managerul SJU Bacău.

Acesta a mai afirmat că dacă sumele întârzie să fie distribuite, bolnavii vor fi în pericol. „Deja începem să ne facem probleme pentru că nu vom avea timp fizic să demarăm procedurile pentru achiziționarea de medicamente. Este foarte posibil ca 1 iunie să ne prindă fără tratament", a mai spus Stoica.

Le-au dat bolnavii, dar nu și bani

Până acum, contractul Spitalului Județean pentru afecțiuni oncologice era de 1,8 milioane de lei pe an, însă privea doar persoanele spitalizate.

Pentru a asigura medicația și pentru cei din ambulatoriu este nevoie de mult mai mult. Oficialii de la CJAS spun că sumele alocate Spitalului Județean sunt apropiate celor de anul trecut și că o suplimentare în acest moment este puțin probabilă.

Dânșii trebui să înainteze către noi o solicitare, pe care o vom analiza și o vom trimite mai departe la Casa Națională de Sănătate care decide dacă suplimentează sau nu contractul deja semnat", ne-a spus Iulian Oborocianu, purtătorul de cuvânt al CJAS Bacău. În momentul de față, circa 2.300 de băcăuani care suferă de cancer au nevoie de tratament injectabil sau medicamentos.

CIFRĂ

8.500

de bolnavi. Atâtea persoane din județul Bacău au fost diagnosticate cu o formă sau alta de cancer.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite