Bacău: Bolnavii cronic, lăsaţi fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Petrici este revoltată pentru că a dat 300 de lei pe medicamente scoase din lista celor gratuite
Silvia Petrici este revoltată pentru că a dat 300 de lei pe medicamente scoase din lista celor gratuite

Oamenii spun că schimbarea listei de tratamente gratuite îi condamnă la moarte pentru că nu-şi permit să cumpere altele. Şefii Casei de Asigurări de Sănătate dau vina pe băcăuanii care nu îşi plătesc contribuţia şi sfătuiesc medicii să prescrie medicamente ieftine.

Bolnavii cronic din judeţ vor trebui să dea mai mulţi bani pentru a se trata. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău oferă gratuitate doar pentru medicamentele ieftine, iar cine vrea să urmeze acelaşi tratament ca până acum trebuie să plătească.

Acest lucru l-au simţit pe pielea lor şi băcăuanii care au mers să-şi ridice pastilele de la farmacie. „I-am cumpărat tratamentul mamei mele, care suferă de o boală psihică, şi a trebuit să plătesc 300 de lei, deşi până acum nu dădeam niciun ban. Aceşti oameni sunt acum condamnaţi la moarte pentru că mulţi nu-şi vor permite acest lux“, ne-a spus revoltată Silvia Petrici.

O persoană plăteşte, trei se tratează

Şi Aneta Spătaru (79 de ani) a constatat că trebuie să plătească de trei ori mai mult pentru a-şi achiziţiona medicamentele necesare bolilor de care suferă. „Am tensiune şi probleme cu inima. Am luat reţeta de la doctor şi am venit direct la farmacie. Aici am aflat că trebuie să dau 45 de lei pe medicaţia compensată. Luna trecută am dat doar vreo 12 lei“, s-a plâns bătrâna.

Oficialii CJAS Bacău afirmă că această măsură se impune, având în vedere că încasările la bugetul de Sănătate scad de la o lună la alta. În momentul de faţă, un băcăuan plăteşte şi trei se tratează. „Consumul lunar este de circa 33 de milioane de lei, iar contribuţia băcăuanilor este de cel mult 17 milioane de lei. De aceea trebuie să vedem cum cheltuim banii“, a declarat Viorica Drăgănuţă, director CJAS.

Reţete adaptate la bugetul bolnavilor

Medicii sunt şi ei sfătuiţi să se plieze pe noile reguli, să se aplece mai mult către noile liste şi să nu mai prescrie medicamente scumpe.

„S-a constatat că aproximativ 80% din medicamentele recomandate de medici sunt foarte scumpe şi de aici şi sumele mari care se duc lună de lună pentru plata acestora. Acum vor trebui să se orienteze pentru că sunt pacienţi care-şi permit şi alţii care nu suportă diferenţa de cost“, a mai spus Viorica Drăgănuţă.

În luna august, CJAS a decontat către farmacii 7,1 milioane lei pentru medicamentele luate de băcăuani în regim compensat sau gratuit.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite