Bacău: Bolnavii, obligaţi să ia cu asalt Urgenţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii care nu pot plăti consultaţiile la medicul de familie fac coadă la Urgenţe
Bolnavii care nu pot plăti consultaţiile la medicul de familie fac coadă la Urgenţe

Doctorii rămân fermi pe poziţii şi refuză să semneze contractul cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS). Ei nu eliberează reţete şi nici bilete de trimitere.

De la începutul acestei luni, bolnavii care s-au prezentat la medicul de familie nu au primit nici reţete şi nici bilete de trimitere la specialişti. Mai mult, doctorii i-au anunţat pe pacienţi că de mâine vor trebui să plătească şi consultaţia, 30 de lei.

„Să-şi schimbe medicul de familie!“

„Nu vom semna contractul cu Casa de Sănătate şi vom începe să taxăm consultaţiile şi serviciile oferite în cadrul cabinetului medical. Pentru o injecţie vor plăti 5 lei, iar pentru măsurarea tensiunii 2 lei. Le vom da chitanţe să meargă cu ele la CJAS pentru decontare“, ne-a declarat Marilena Căliman, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bacău.

Oficialii de la CJAS joacă şi ei tare şi le transmit asiguraţilor că au posibilitatea să-şi schimbe medicul de familie. „Avem deja şase medici care au semnat actele adiţionale, eliberează reţete şi au grijă de pacienţii lor. Şi ceilalţi bolnavi pot să-şi aleagă un alt medic sau se pot adresa unităţilor de primire urgenţe“, a declarat Viorica Drăgănuţă, directorul CJAS Bacău.

Totodată, aceasta le-a transmis asiguraţilor să nu se prezinte la Casă cu chitanţele, pentru că nu vor primi niciun ban. Printre medicii de familie care au reluat relaţiile contractuale cu CJAS se numără şi Adriana Babiceanu, din Bacău. „Da. Am semnat pentru că nu puteam să-mi las pacienţii nemulţumiţi. Am copii pe care trebuie să-i urmăresc, am bolnavi cronic. În general, sunt nemulţumiţi colegii care au puţini pacienţi în listă“, ne-a spus medicul.

Nici UPU nu are contract

Pentru a face economie, bolnavii merg la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului. „Oamenii vin de la medicul de familie la noi. Luni am avut 253 de prezentări în UPU, faţă de 130 cât era media înainte de aceste probleme. Nu am încheiat contractul cu Casa, dar oferim servicii“, a declarat Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bacău.

Din acest război, cei care pierd sunt tot asiguraţii. „Mie mi se reţine în fiecare lună din salariu asigurare. Pentru ce plătesc eu, dacă sunt plimbat de la un cabinet la altul şi trebuie să cumpăr medicamentele?“, se plânge Iulian Tudorache, un băcăuan.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite