Bacău: Bani pentru fiţuici, reţetă de succes la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copii ale rezolvărilor au fost puse pe banca fiecărui elev care a dat bani imediat după ce comisia a deschis plicurile cu subiecte.

Surse apropiate anchetei afirmă că metoda de mituire a profesorilor era extrem de simplă. Directoarea Antohi a anunţat din clasă în clasă că cine doreşte să promoveze Bacalaureatul trebuie să cotizeze.

O parte dintre elevi a dat banii înainte, iar alţii urmau să-şi cumpere Bac-ul chiar în ziua predării tezei. Fiecare a trecut prin faţa adjunctei cu plicul în mână. Femeia a numărat banii, i-a băgat din nou în plic şi l-a obligat pe elev să-şi scrie numele şi suma din interior.

251 de teze identice
Aceleaşi surse susţin că directoarea le promitea elevilor returnarea banilor în cazul în care nu obţin nota 10. După stabilirea subiectelor, secretara Moraru a copiat la imprimantă rezolvările din cărţile de specialitate deja publicate şi le-a pus pe bănci. O parte din banii pentru munca prestată au fost duşi acasă la ea şi depozitaţi sub salteaua patului din dormitor.

251 de teze sunt identice, iar răspunsurile sunt  de 10. Anchetatorii au găsit în bazinele de la toalete zeci de astfel de copii ale rezolvărilor.  „Dacă instanţa va decide că examenul a fost fraudat, atunci este posibilă anularea lui“, a declarat Emanuel Humulescu, prim-procuror al DNA Bacău.

Acesta precizează că nu a mai instrumentat niciodată un dosar de o asemenea amploare.„Vom vedea dacă acţiunea se va extinde şi la nivelul Inspectoratului Şcolar. Avem de făcut multe audieri“, a mai spus Humulescu.

Bac-ul, dat de la distanţă
Anchetatorii mai spun că pe lista celor care au cotizat se numără şi câţiva primari din judeţ, dar numele lor nu pot făcute publice până la finalizarea audierilor. Totodată, la probele de competenţe digitale şi lingvistice care s-au dat în iarnă unii candidaţi n-au fost prezenţi. În locul lor au venit rude. Mulţi erau plecaţi la muncă în străinătate. La Bacalaureatul de anul trecut, promovabilitatea la Podu Turcului a fost 80%. S-au înscris 56 de candidaţi şi au promovat 45. Dintre aceştia, 30 au obţinut note peste 7, iar patru nu s-au prezentat. Niciunul n-a primit nota 10.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite