Bacău: Bani mai puțini pentru spitalele din județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele din județ, obligate să trăiască cu mai puțini bani
Spitalele din județ, obligate să trăiască cu mai puțini bani

Rectificarea bugetară s-a făcut cu minus pentru sănătatea băcăuană. Cu sume mai mici în cont, oficialii de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au vrut să împace pe toată lumea. Au luat bani de la spitalele mari și au dat la cele mici pentru a acoperi cheltuielile cu salariile.

Pentru cele șapte unități medicale cu paturi din județul Bacău, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a primit, în urma rectificării bugetare, suma de 13,4 milioane de lei.

Banii sunt sub așteptări, așa că pentru funcționarea spitalelor și plata salariilor, reprezentanții Casei au trebuit să găsească soluții. "Suma primită acoperă cam 85% din necesar. Am discutat cu managerii unităților și am decis să nu acordăm același procent la toate spitalele. Așa că vom da mai puțini bani la cele mari și mai mulți la cele mici pentru a putea plăti salariile și să-și asigure un minim necesar de medicamente", a declarat Viorica Drăgănuță, director CJAS Bacău.

Vestea nu i-a bucurat pe șefii de spitale dar nici nu i-a luat prin surprindere. "Ne așteptam să se întâmple așa. Oricum bugetul nostru este prea mic în comparație cu adresabilitatea. Cred că vom încheia anul cu o datorie de 12 milioane de lei. Încercăm să asigurăm medicamentele pentru primă urgență. Cele ieftine le mai cumpără și pacienții", recunoaște Dan Stoica, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Directorul spune că cel mai probabil va tăia de la investiții.

Pacienții cumpără mâncare de la chioșc

La Spitalul Orășenesc din Buhuși, una din unitățile unde mare parte din banii alocați de CJAS se duce pe lefurile angajaților, rectificarea nu a ajuns, dar managerul își face planuri mari cu banii. "Ne descurcăm la limită, ca peste tot. Nu am primit nimic de la Casă dar eu aș vrea să le acord celor 215 salariați, acum în decembrie, și al 13-lea salariu. Avem servicii prestate și așteptăm să primim banii pe ele", a explicat Gabriel Drug, managerul spitalului.

Și cum lefurile sunt puse pe primul plan este clar că cei care vor suferi sunt tot bolnavii, obișnuiți să vină cu mâncarea și medicamentele de acasă. Când li se termină proviziile fac cărare bătută la chioșcurile și farmaciile din apropierea Spitalului Județean Bacău.

Emanuela Bolog (37 ani), din satul Poiana Negri, s-a internat cu băiețelul său în spital și coboară în fiecare zi să facă cumpărături de la magazin. "Am luat niște pâine pentru mine și colegele de cameră, niște sandwich-uri și ce ne mai trebuie. Nu ne ajunge ce primim de aici", ne-a spus femeia

CASETĂ

Banii primiți de unitățile medicale:

Spitalul Județean de Urgență Bacău - 6 milioane de lei

Spitalul de Urgență Moinești - 2,2 de milioane de lei

Spitalul Munciipal Onești - 2,2 de milioane de lei

Spitalul de Pediatrie Bacău - 1,2 milioane de lei

Spitalul TBC Bacău- 600.000 de lei

Spitalul Orășenesc Buhuși - 600.000 de lei

Spitalul Orășenesc Comănești - 600.000 de lei

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite