Bacău: Bacalaureatul, interzis la Podu Turcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Școlar Județean Bacău ia măsuri pentru ca episoadele de mită de anul trecut să nu se mai repete. Nu vor mai exista centre de examinare la mare distanță de municipiul Bacău și se pregătește supravegherea video a sălilor.

Absolvenții de liceul care și-au făcut planuri pentru susținerea examenului de bacalaureat la Colegiul Tehnic „Alexandru Vlahuță" din Podu Turcului pot tăia de pe listă această variantă.

După ce mascații și procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins anul trecut la examenul de bacalaureat de la liceul din Podu Turcului și la Colegiul „Anghel Saligny" din Bacău, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a decis să interzică desfășurarea bac-ului în comunele care au licee.

La Podu Turcului și Sascut nu vom mai organiza centre de examinare pentru susținerea bacalaureatului. Absolvenții vor veni în Bacău pentru a fi sub supravegherea noastră directă", a spus Florin Lazăr, inspectorul general al ISJ Bacău.

Până acum la liceul din Podu Turcului s-au înscris circa 200 de absolvenți dornici să susțină examenul de maturitate. Aceștia vor fi distribuiți în cele cinci centre de examinare, din cele zece câte vor fi la nivelul municipiului, pe care ISJ le va monitoriza video. „În principal, în centrele supravegheate video, vor fi repartizați absolvenții din seriile anterioare și cei de la seral. Am cerut deja aviz de la Minister și urmează să montăm aparatura", a mai spus Lazăr.

Spaima absolvenților vine din Galați

Concret, aspiranții la diploma de bacalaureat vor fi urmăriți în timpul examinării de camere de supraveghere video iar înregistrările vor fi puse la dispoziția comisiei județene pentru a fi vizionate în caz de suspiciuni de fraudă. Totodată, cine va fi prins copiind nu va mai avea voie să participe la acest examen pentru două sesiuni consecutive.

Modelul a fost împrumutat de la ISJ Galați care l-a implementat încă de anul trecut și unde promovabilitatea a fost de doar 7 la sută. Cine se pregătește și nu are nimic de ascuns nu trebuie să se teamă", a spus Cristian Cuceac, inspector general adjunct al ISJ Bacău.

Măsurile luate de ISJ nu îi sperie pe candidații care și-au pregătit temeinic materia pentru examen. Aceștia sunt însă convinși că unii vor avea totuși de suferit. „Cu siguranță nu vor mai promova bacalaureatul la fel de mulți absolvenți ca în anii trecuți. Eu m-am pregăti și nu mi-e teamă. Sunt însă colegi care au intrat un pic în panică", a spus Andreea Burghelea, absolventă.

În sesiunea de vară, în cele 17 centre din județ, vor susține examenul de bacalaureat aproape 6.200 de candidați iar promovabilitatea a fost de 70,14 la sură.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite