Bacău: Angajații Primăriei fură din gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoiul se colectează selectiv dar Primăria percepe aceleași taxe pentru deșeuri menajere
Gunoiul se colectează selectiv dar Primăria percepe aceleași taxe pentru deșeuri menajere

Peste 600 de mii de lei se strâng anual din taxa de salubrizare colectată de Primăria Bacău de la instituţiile publice. Din acest an a fost impusă obligtivitatea colectării selective pentru instituţii.

Din acest motiv, cantitatea de gunoi nereciclabilă, strânsă de operatorul local s-a redus foarte mult. „Taxa de salubrizare de 10 lei, impusă de primărie pentru fiecare angajat al instituţiilor publice nu se mai justifică în niciun fel. Gunoiul se colectează selectiv şi este reciclat prin firmele care au contract. Operatorul de gunoi dacă mai ridică 15% din cantitatea de deşeuri", afirmă Florin Suciu, care are o firmă în domeniu.

Municipiul Bacău are câteva mii de angajaţi în instituţiile publice pentru care statul plăteşte taxă de salubrizare. Aceeaşi taxă este plătită şi de fiecare firmă pentru fiecare angajat. „Firesc ar fi ca această taxă să se reducă. Ar fi un exemplu pentru firme, care ar colecta şi ele selectiv gunoiul", a mai spus Suciu.

Viceprimarul Luchian vede două obstacole în calea reducerii taxelor. „Trebuie o expertiză care să spună că s-a redus cantitatea de gunoi şi cu cât. Dacă va fi de acord şi consultantul european implicat în proiectul managementul deşeurilor, nu văd nicio problemă în a înainta un proiect pentru reducerea taxei", a afirmat Dragoş Luchian.

În judeţ, doar Moineştiul este pus la punct

Din întreg judeţul, doar municipiul Moineşti are pus la punct un sistem de colectare şi de reciclare a deşeurilor, realizat cu fonduri europene. Dealtfel, nivelul taxelor a fost fixat după analiza costurilor şi veniturilor rezultate din valorificarea acestora.

Angajaţii din instituţiile publice, dar şi firmele plătesc câte 7, 5 lei pentru fiecare salariat.„Gradul de colectare este de 15% în Moineşti. Nu putem spune dacă taxa se va reduce dacă va creşte gradul de colectare, în condiţiile în care trebuie să facem alte investiţii şi să asigurăm reparaţiile actualelor utilaje", afirmă primarul Viorel Ilie.

În Oneşti, statul nu are de plătit taxă la primărie pentru bugetari. „Noi nu percepem taxă de salubrizare pentru instituţiile publice. În schimb, firmele plătesc 10 lei pentru fiecare angajat", ne-a spus edilul Emil Lemnaru.

CITAT

Florin Suciu

Primăria ia bani necuveniţi de la instituţiile statului, deoarece cantitatea de gunoi s-a redus semnificativ"

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite