Bacău: Angajaţii Primăriei „fură“ bani din gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii percep aceleaşi taxe de la instituţii ca înainte de a începe colectarea selectivă, când erau mai multe deşeuri nereciclate. Şefii Primăriei sunt dispuşi să remedieze situaţia în urma unei expertize. Cea mai mare parte a gunoiului din instituţiile publice se reciclează.

Peste 600.000 de lei se strâng anual din taxa de salubrizare colectată de Primăria Bacău de la instituţiile publice. Asta deşi din acest an a fost impusă obligativitatea colectării selective pentru instituţii. Astfel, cantitatea de gunoi nereciclabilă strânsă de operatorul local s-a redus foarte mult.

„Taxa de salubrizare de 10 lei, impusă de Primărie pentru fiecare angajat al instituţiilor publice nu se mai justifică în niciun fel. Gunoiul se colectează selectiv şi este reciclat prin firmele care au contract. Operatorul de gunoi ridică cel mult 15% din cantitatea de deşeuri“, afirmă Florin Suciu, care deţine o firmă în domeniu.

Model pentru firme

Bacăul are câteva mii de angajaţi în instituţiile publice pentru care statul plăteşte taxă de salubrizare. Aceeaşi taxă este plătită şi de firme pentru fiecare angajat.

„Firesc ar fi ca această taxă să se reducă. Ar fi un exemplu pentru firme, care ar colecta şi ele selectiv gunoiul“, a mai spus Suciu. Viceprimarul Luchian vede două obstacole în calea reducerii taxelor.

„Trebuie o expertiză care să spună că s-a redus cantitatea de gunoi şi cu cât. Dacă va fi de acord şi consultantul european implicat în proiectul de management al deşeurilor, nu văd nicio problemă în a înainta un proiect pentru reducerea taxei“, a afirmat Dragoş Luchian.

Colectarea selectivă funcţionează la Moineşti

Din întregul judeţ, doar municipiul Moineşti are pus la punct un sistem de colectare şi de reciclare a deşeurilor realizat cu fonduri europene.

De altfel, nivelul taxelor a fost fixat după analiza costurilor şi a veniturilor rezultate din valorificarea reziduurilor. Angajaţii din instituţiile publice, dar şi cei ai firmelor plătesc câte 7,5 lei. „Gradul de colectare este de 15% în Moineşti. Nu putem spune dacă taxa se va reduce dacă va creşte gradul de colectare, în condiţiile în care trebuie să facem alte investiţii şi să asigurăm reparaţiile actualelor utilaje“, afirmă primarul Viorel Ilie.

În Oneşti, statul nu are de plătit taxă la Primărie pentru bugetari. „Noi nu percepem taxă de salubrizare pentru instituţii. Firmele plătesc 10 lei pentru fiecare angajat“, a spus edilul Emil Lemnaru.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite