Bacău: Ambiţie de mamă cu doi copii: Bac-ul la 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanca Silvia Bordeianu spune că marea dorinţă a vieţii ei a fost să termine liceul şi să obţină o diplomă. S-a reînscris la seral după 21 de ani, iar acum trece prin emoţiile „examenului maturităţii“

Silvia Bordeianu (40 ani), din comuna Buhoci, trece în aceste zile prin mari emoţii. Băcăuanca a terminat Grupul Şcolar Agricol din Hemeiuşi la seral şi acum îşi dă Bacalaureatul. „Eu iniţial am terminat 10 clase. În 1987, am fost la Bucureşti şi am dat examen la Mecanică Fină. Am intrat cu nota 9,20, dar din cauza unor probleme de familie a trebuit să renunţ la studii şi am rămas acasă. Imediat, m-am dus şi m-am angajat la Staţia de Cercetare Legumicolă de pe Calea Bârladului din Bacău“, povesteşte Silvia.

Lucrează la Spaţii Verzi

A devenit pasionată de legumicultură şi, deşi nu avea studii în domeniu, şefa de acolo se baza pe ea chiar şi în laborator. „Am lucrat şi pe post de laborantă şi am făcut cercetare împreună cu specialiştii de acolo. În 2000 m-am angajat la sera de flori a Direcţiei de Spaţii Verzi de la Primăria Bacău unde lucrez şi acum. În urmă cu trei ani m-am decis să-mi reiau studiile. A fost o ambiţie a mea să am măcar 12 clase“, spune femeia. A intrat la liceu odată cu fiii săi. Dimineaţa se ducea la serviciu, după program la cursuri. Ajungea acasă seara. Nu s-a plâns niciodată, mai ales că cei dragi au încurajat-o. „Când am început examenele simţeam că mă prăbuşesc de oboseală. Ziua mergeam la plantat flori, iar seara învăţam. N-am vrut să renunţ“, mai spune Silvia.

A trecut cu bine de probele de competenţe şi speră ca la finele acestei săptămâni să promoveze examenul maturităţii. De mare ajutor i-au fost cei doi băieţi, care acum au trecut în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „N.V. Karpen“ din Bacău şi care au învăţat-o „cu calculatorul“. „La probele orale m-am descurcat. Am avut emoţii la engleză, pentru că eu nu prea ştiu să pronunţ corect, dar în final le-am trecut pe toate şi am ajuns acum la examenele scrise“, mai spune femeia. Nici subiectele la proba scrisă la Limba şi Literatură Română n-au pus-o în dificultate. A parcurs toate cerinţele tezei şi a răspuns corect chiar şi la punctul trei, care i-a pus în dificultate şi pe elevii eminenţi.

„Trebuia să citeşti cu atenţie ce se cere. Eu am scris despre «O scrisoare pierdută» şi am făcut bine. Ştiu toate operele literale că m-au învăţat băieţii. Eu sper să iau o notă mărişoară. Emoţii mai mari am la Matematică“, ne-a spus femeia, înainte să intre în sala de examen. Pentru ultimul test, cel la Biologie, nu-şi face deloc probleme, pentru că a învăţat la locul de muncă. La final, ea va obţine o diplomă de tehnician ecologist - protecţia mediului.

Se gândeşte la facultate

I-ar plăcea să urmeze şi cursurile unei facultăţi, dar se gândeşte că mai potrivit ar fi să meargă mai departe copiii săi. „Îi las pe ei să înveţe mai multă carte. Să facă totul la timpul potrivit şi să nu ajungă să dea examene ca mine la 40 de ani. Mai sunt şi alţii, nu spun că nu. Ăştia mai tineri se uită mai ciudat la noi“, a conchis Silvia.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite