Bacău: Afacerile cu droguri, greu de scos din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Magazinele de vise“ trebuie să fie mutate la cel puţin 1.000 de metri de instituţiile publice
„Magazinele de vise“ trebuie să fie mutate la cel puţin 1.000 de metri de instituţiile publice

Patronii „magazinelor de vise“ se ocupă acum şi de livrarea la domiciliu, numai să nu le moară afacerea care le-a adus profit.

La aproape două săptămâni de la intrarea în vigoare a hotărârii de Consiliu Local, nu toate magazinele de etnobotanice care se află sub incidenţa acestui proiect au tras obloanele. Unele au aşteptat ca agenţii de la Poliţia Primăriei să le bată în geam, alţii au căutat portiţe de scăpare şi au reclamat că li se încalcă dreptul la comerţ liber.

„Am primit până acum trei contestaţii. Una a fost deja dezbătută în şedinţa de CL de săptămâna aceasta şi a fost respinsă de colegii mei, iar celelalte se vor discuta în şedinţa extraordinară pentru că s-au depus mai târziu“, a spus Ilie Bârzu, consilier.

47 de magazine de vise

Bârzu susţine că o astfel de contestaţie nu suspendă hotărârea CL. „Ei se pot adresa şi instanţei, dar tot degeaba. Hotărârea nu se suspendă. Poliţia Primăriei trebuie acum să urmărească dacă aceste magazine s-au închis sau nu“, a mai spus Bârzu.

Agenţii locali au verificat până acum mai puţin de jumătate din magazinele de vise. „Sunt 47 de astfel de locaţii unde se vând plante etnobotanice. Noi am organizat împreună cu Garda Financiară un control la 20 de unităţi, din care 13 le-am găsit închise. Restul care încă mai funcţionau au fost avertizate să înceteze activitatea“, a spus Florin Podoleanu, de la Poliţia Primăriei. Din aceste magazine agenţii au plecat cu 70 de pliculeţe pe care le-au predat ofiţerilor de la Crimă Organizată pentru a fi expertizate în laborator.

Livrare de plante acasă

Pentru a nu-şi pierde clienţii, unii patroni şi-au lăsat pe geam numerele de telefon pentru a livra marfa la domiciliu. Astfel, afacerea merge în continuare cu diferenţa că plantele nu se mai vând la magazin, ci la colţ de stradă. Iar de clienţi nu par să ducă lipsă, având în vedere că tot mai mulţi tineri ajung la spital intoxicaţi cu ierburi.

„În noiembrie am înregistrat nouă cazuri noi. Sunt tineri cu vârste între 15 şi 19 ani, elevi de liceu, care au venit să solicite consiliere sau tratament. Grav e că media de vârstă nu depăşeşte 17 ani“, a zis Marta Butnaru, inspector al Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite