Bacău: Acuzații de evaziune fiscală la Sindicatul Învățământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul și Poliția Economică au început controale în urma unor reclamații făcute la sfârșitul anului trecut. La baza anchetelor stă faptul că Sindicatul Învățământului realizează activități comerciale fără să plătească impozit pe profit.

Direcția Generală a Finanțelor  Publice (DGFP) și Poliția Economică Bacău au început o anchetă pentru a verifica actele contabile ale Sindicatului Liber al Învățământului (SLI), condus de Manole Chiriac. La baza controlului  stă acuzația că SLI deține o tipografie unde editează culegeri, broșuri, tipizate, diplome și anuare școlare contra cost și nu achită la bugetul statului impozitul pe profit.

Din reclamațiile primite reiese că la SLI se realizează activități economice și astfel se obțin venituri generatoare de profit care nu sunt declarate la Finanțe", a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Ba mai mult, „afacerea" se derulează sub umbrela unui sindicat, care, conform legii, are statut de ONG, adică i se permite să nu aibă profit.

Conform sit-ului Ministerului de Finanțe, SLI Bacău nu apare cu datorii restante. Tocmai acest lucru a „bătut la ochi", deoarece aproape toate școlile din municipiul Bacău dar și Inspectoratul Școlar s-au folosit contra-cost de serviciile tipografiei.

Într-adevăr desfășurăm un control la sindicatul învățământului, însă nu este finalizat. Nu pot aproxima data când va fi gata", a afirmat Cornel Asandei, șeful Activității de Inspecție Fiscală din cadrul DGFP Bacău.

Manole Chiriac: „Am o minitipografie de o poți lua la subțioară!"

Faptul că SLI a încasat bani pentru activitatea economică realizată este susținut și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău. În 2009 tipografia sindicatului a încasat de la ISJ, 34.000 de lei pentru realizarea unor broșuri și a folilor de examen cu colț negru.

Anul trecut, tot ISJ a virat în conturile sindicatului alți 12.922 de lei pentru aceleași servicii. „Noi am plătit un serviciu pe care ni s-a tăiat chitanță. Dacă ei au achitat sau nu impozitul pe profit, nu știm. Asta nu mai ține de noi", a declarat Teodora Craus, inspector general adjunct.

În replică, Manole Chiriac recunoaște că realizează activități comerciale în tipografia sindicatului, însă neagă cu tărie că a obținut profit. „Nu există la noi niciun profit. Suntem chiar pe pierderi. Am o minitipografie de o poți lua la subțioară! Ce profit să faci cu ea?", se întreabă liderul sindicaliștilor din învățământul băcăuan.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite