Bacău: A renăscut după un transplant de ficat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că şansele ei de supravieţuire erau minime, micuţa Marta, de un an şi trei luni, duce acum o viaţă normală. Operaţia a fost realizată de profesorul Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar cel care i-a donat o bucăţică de ficat a fost chiar tatăl copilei.

Marta Munteanu, micuţa de un an şi trei luni din localitatea băcăuană Poduri, se poate considera un copil norocos. După luni de chin, în care aproape niciun medic din ţară nu-i dădea şanse de supravieţuire, ea duce acum o viaţă normală.

Aceasta după un transplant de ficat, la care donator a fost chiar tatăl ei. Calvarul copilei şi al familiei a început la trei luni după naşterea Martei, când medicii au constatat că ficatul ei nu funcţionează normal.

În ciuda zecilor de medicamente administrate, niciun tratament nu a scăpat-o de la boală. Familia, îngrozită se simţea legată de mâini şi de picioare, iar medicii ridicau din umeri. Părinţii, cu micuţa în braţe, au alergat disperaţi din spital în spital şi nu mai ştiau cui să ceară ajutorul.

O emisiune la televizor, salvarea Martei

„Marta avea abdomenul foarte mare şi făcea mereu comoţii. Cred că a făcut peste 30 de astfel de crize. Ne uitam la ea cum dă ochii peste cap şi noi stăteam şocaţi lângă pătuţ cu lumânarea aprinsă la capul ei. Eram cu toţii înlemniţi. Nici medicii şi nici noi nu ştiam ce să-i facem“, a mărturisit Iuliana Busuioc (27 de ani), mama copilei. 

Doina Busuioc, bunica, îşi aminteşte cum a apărut salvarea care avea să o facă pe Marta să renască. „Mă uitam într-o zi la televizor, cu Marta în braţe şi l-am văzut pe profesorul Irinel Popescu cum vorbea despre transplantul de ficat la copii. Am pus mâna pe telefon şi am intrat în direct la emisiune. Profesorul mi-a zis să nu mai stăm nicio clipă şi să venim cu Marta la Bucureşti“, a povestit bunica fetiţei.

Au urmat zeci de teste şi analize pentru a vedea cu cine este compatibil ficatul copilei. După aproape nouă luni de spitalizare, medicii Spitalului Fundeni au constatat că se poate realiza transplantul chiar de la Dan Munteanu, tatăl ei. Intervenţia chirurgicală a fost un adevărat succes. Organismul Martei a primit noul ficat şi corpul său a început să funcţioneze normal.

După două săptămâni de la operaţie, Marta a ajuns acasă. Antonio (de 8 ani), fratele Martei, a fost atât de fericit de întoarcerea surorii sale acasă, încât nu a închis niciun ochi în seara de dinaintea revederii. Ba mai mult, a aşteptat-o în pragul casei cu o iconiţă în mână, cadoul său pentru micuţă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite