Bacău: 600 de mii de lei de la Ministerul Învățământului, dispăruți pe drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii au fost alocați printr-o Hotărâre de Guvern pentru renovarea școlii din Berzunți. La câteva luni, suma a fost redirecționată către o altă școală din municipiul Bacău, însă nici acolo nu a ajuns vreun leu.

Școala nr. 2 din satul Dragomir, comuna Berzunți a rămas fără cei 600 de mii de lei de la Ministerul Învățământului, aprobați printr-o Hotărâre de Guvern, pentru renovarea clădirii.

Banii s-au pierdut pe traseu, din octombrie 2008, deoarece şcoala de la centru care avea sub tutelă unitatea de învățământ ce urma să fie renovată poartă aceeași denumire cu o altă școală din municipiul Bacău, adică "Alexandru cel Bun". 

Dacă în acte banii au ajuns la Școala "Alexandru cel Bun" din Bacău, în loc de "Alexandru cel Bun" din Berzunți, în realitate banii n-au mai ajuns nicăieri. "A fost o greşeală. O confuzie. În loc să ajungă banii la Berzunți, ei au ajuns la Bacău. Problema a fost că ambele şcoli poartă același nume. S-a greșit destinația lor", a declarat Mihaela Mereșan, contabila șefă a centrului bugetar unde este arondată şcoala din Berzunți. 

Surpriza vine din partea directorului Școlii "Alexandru cel Bun" din municipiul Bacău, care afirmă că banii nu au ajuns nici la unitatea de învățământ pe care o conduce. "Cred că s-au rătăcit pe drum. Eu nu am primit nimic. Cine ştie unde sunt acum? Am auzit că s-a făcut o confuzie și ne prindeau bine niște bani picați din cer dar, sincer, noi nu am primit nimic", a declarat Camelia Stamate, directorul școlii băcăuane.

La ISJ, amnezie

Inginerul Viorel Marin, şeful Compartimentului Tehnic - Investiții din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, cel care a semnat documentul de alocare a banilor către Școala din Berzunți afirmă că nu cunoaște situația. "Nu mai ţin minte ce s-a întâmplat cu banii aceia. Au trecut doi ani de atunci", a declarat Marin.

Profesorul Vasile Cautiș, șeful centrului bugetar unde este arondată Şcoala "Alexandru cel Bun" din Bacău, spune că nu a primit niciun leu. "Nu am nimic pe tema asta. Niciun document de intrări-ieşiri. Știu că banii au venit pentru şcoala din Berzunți, însă chiar dacă s-a făcut o confuzie, nici la şcoala din Bacău n-au sosit", a afirmat Cautiș.

Dan Sandu, cel care se afla în funcția de director în urmă cu doi ani la școala din Berzunți, a refuzat să comenteze dispariția celor 60.000 de lei. Inspectorul adjunct al ISJ Bacău, Teodora Craus, a declarat că va începe o anchetă pentru a vedea unde a dispărut suma de 600 de mii de lei. "Noi nu eram la conducerea ISJ acum doi ani. Vom verifica ce s-a întâmplat atunci şi unde au ajuns banii", a declarat inspectorul școlar adjunct.

Probleme vechi

Deturnările de fonduri la Școala din Berzunți nu sunt o noutate. Problemele au apărut de când șef al instiuției era Dan Sandu, care a aprobat construirea unui grup sanitar pentru care s-au alocat de la bugetul de stat  120.000 și în realitate este un veceu infect. Totodată, în lucrările de renovare a școlii nu se regăsesc 250.000 de lei. Dosarul de află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești.

CITAT

Bogdan Botezatu - DIRECTORUL ŞCOLII DIN BERZUNȚI

"Eu am primit banii doar scriptic, pe hârtie. În realitate nu am văzut niciun leu. Vreau să aflu până la urmă cine i-a încasat"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite