Bacău: 500 de părinţi se bat pentru un loc la creşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvarea ar putea veni de la recesiunea economică sau de la băcăuanii care vor să plece la muncă în străinătate. Înscrierile la creşe continuă, oficial, până la toamnă, însă locuri libere ar mai putea apărea doar dacă unii dintre cei care au primit deja un loc îşi retrag dosarul.

Niciuna dintre cele cinci creşe aflate în administrarea Primăriei Bacău nu mai are locuri libere pentru anul  şcolar 2010-2011. Chiar dacă lista de cereri pentru înscrieri a depăşit numărul maxim de locuri disponibile, părinţii continuă să spere că vor găsi totuşi un loc liber.

Şansele, spun reprezentanţii creşelor, sunt destul de mici, dar nu imposibile. „Salvarea“ ar putea veni chiar din partea recesiunii economice. „Cele cinci creşe din Bacău au o capacitate de 270 de locuri. Teoretic, toate sunt ocupate încă din primăvară. Practic, unii părinţi pot renunţa. Unii pleacă în străinătate să-şi caute locuri de muncă, iar alţii intră în şomaj şi atunci stau cu cei mici acasă“, a declarat Valentina Dospinescu, director al Centrului Bugetar Creşe (CBC) Bacău.

Nu mai cred în minuni

Adrian Moroca este unul dintre părinţii care şi-ar fi dorit ca din toamnă Alexandru, băieţelul lui de un an şi jumătate, să meargă la creşă. S-a interesat încă din primăvară de un loc la creşă, însă a aflat ceea ce bănuia încă de la început: nu mai sunt locuri disponibile. Nu s-a mai înscris pe lista de aşteptare pentru că i s-a părut un gest inutil.

„Dacă mă treceam şi eu pe listă aş fi fost al 57-lea părinte. Creşa are doar 40 de locuri, care sunt deja ocupate. Nu cred că aş fi avut vreo şansă. Trebuie să se construiască noi creşe“, a spus Adrian Moroca.

În medie, cele cinci creşe din municipiul Bacău au, până în acest moment, cel puţin 70 de solicitări pe creşă. Înscrierile continuă, oficial, până la toamnă când, spun reprezentanţii CBC Bacău, este posibil să mai apară câteva locuri disponibile.

„Experienţa anilor anteriori ne arată că toamna sunt şi părinţi care nu mai vor să-şi dea copilul la creşă. Prioritate au însă cei care sunt primii pe lista de înscriere“, a mai spus Dospinescu. Singurele alternative viabile rămase la îndemâna părinţilor sunt angajarea unor bone sau lăsarea copiilor în grija buncilor.

Promisiuni pentru viitor
Primăria Bacău are deja aprobat de către Guvernul României bugetul pentru construirea a trei noi creşe. Promisiunea a fost făcută acum doi ani, iar momentul începerii construcţiilor este incert. „Nu ştim când ne vor sosi banii de la Guvern. Valoarea totală a celor trei creşe se ridică la peste 40 de milioane de lei“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite