Bacău: Tot mai mulţi narcomani din Bacău vin să ceară ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul consumatorilor de droguri declaraţi s-a dublat de la începutul anului

În programele de asistenţă ale centrului antidrog sunt incluşi şi câţiva puşcăriaşi.

În primele şase luni ale acestui an, numărul băcăuanilor care s-au declarat consumatori de droguri s-a dublat faţă de cel înregistrat anul trecut. În 2008, în statisticile Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din Bacău figurau 19 persoane consumatoare de droguri care voiau să scape de dependenţă. Acum, numărul narcomanilor care bat la uşa consilierilor CPECA a ajuns la 34.

„Persoanele care intră de bună voie în programele noastre de asistenţă sunt tineri cu vârste între 20 şi 35 de ani. Unii dintre ei vin singuri, alţii vin împreună cu familia. Printre clienţi există şi şapte deţinuţi”, a declarat Marta Butnaru, consilier de specialitate la CPECA Bacău. Agenţia Antidrog a fost înfiinaţă în Bacău în 2005. După un an de activitate, angajaţii centrului au reuşit să câştige încrederea unui singur consumator de stupefiante. „În 2006 aveam un singur beneficiar al programelor de consiliere antidrog. Faptul că acum avem mai mulţi beneficiari nu înseamnă că problema este rezolvată”, a mai spus Marta Butnaru.

Nici după gratii nu se lasă

În Penitenciarul Bacău ispăşesc pedepse cuprinse între 5 şi 20 de ani de închisoare 25 de persoane, condamnate pentru trafic de stupefiante. Anul trecut, unul dintre băcăuanii închişi pentru trafic şi consum de droguri a fost la un pas să introducă în unitate o biluţă de heroină.
„Un vizitator al unui deţinut pentru trafic de stupefiante a încercat să-i strecoare acestuia o doză ascunsă într-un pachet de margarină. Persoana respectivă a fost arestată”, ne-a declarat Adrian Novac, purtător de cuvânt la Penitenciarul Bacău.

Traficanţii de droguri care ispăşesc pedepse în puşcăria din Bacău sunt şi foşti consumatori de droguri. Aproape toţi au pedepse pentru trafic şi consum de stupefiante de mare risc. Băcăuanii care au picat în plasa consumului de droguri şi care vor să scape de dependenţă pot apela la serviciile de asistenţă gratuită oferite de CPECA Bacău, din strada Condorilor nr. 4.       

Droguri aduse din Italia

În mai 2009, poliţiştii băcăuani au prins în flagrant doi tineri care aveau în bagajele cu care se întorceau din Italia 200 de grame de haşiş. Tinerii au fost arestaţi, iar la percheziţiile ulterioare efectuate la domiciliu, poliţiştii au descoperit alte aproape 300 de grame de droguri.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite