Bacău: Caz de gripă porcină confirmat în Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Caz de gripă porcină confirmat în Bacău
Bacău: Caz de gripă porcină confirmat în Bacău

Un tânăr întors cu familia din Anglia a fost depistat cu A H1N1

Băiatul de 17 ani a fost internat ieri la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, iar părinţii săi sunt ţinuţi sub observaţie.

Bogdan B. (17 ani) este primul băcăuan care a primit diagnosticul de gripă porcină de la declanşarea pandemiei cu virusul AH1N1. Tânărul a revenit în ţară pe 29 iulie, după o vacanţă petrecută în Anglia cu părinţii. La aeroportul Otopeni a acuzat stări de tuse, motiv pentru care a fost imediat supus analizelor de laborator la Spitalul „Matei Balş“ din capitală. Până ieri, la primirea rezultatelor care au confirmat boala, Bogdan a fost izolat la domiciliu.

Pacientul a stat acasă până în momentul în care am primit de la Bucureşti confirmarea infectării. Am luat decizia ca el să fie transportat cu o Salvare la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi“, a declarat Valerica Ciobanu, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău. Băiatul va sta sub tratament mai multe zile în clinica ieşeană. „Tratamentul specific va dura cinci zile, după care îi vom reface analizele. Dacă acestea vor ieşi negative, pacientul va fi externat“, a declarat Carmen Borobăţ, director al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Membrii familiei, supravegheaţi la domiciliu

Părinţii tânărului bolnav de gripă porcină nu prezintă simptome ale bolii, dar pentru că există riscul ca şi ei să fie purtători ai virusului vor fi ţinuţi sub observaţie la domiciliu. „Părinţii nu acuză niciun simptom caracteristic bolii. Pentru că au intrat în contact cu o persoană bolnavă sunt ţinuţi timp de şapte zile sub observaţie la domiciliu. În această perioadă, nu au voie să intre în colectivităţi mari şi să meargă la serviciu“, a declarat dr. Marin Buştuc, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică.

Până în acest moment, în judeţul Bacău au fost înregistrate şase suspiciuni de gripă porcină la persoane întoarse din ţări ale Uniunii Europene. Niciuna dintre acestea nu a fost însă confirmată de analizele de laborator.

Simptome ale  gripei porcine
Semnele îmbolnăvirii cu virusul gripei porcine sunt similare cu cele ale gripei umane. Tusea, febra bruscă, durerile de cap şi cele musculare sunt cel mai des întâlnite simptome ale bolii. Perioada de incubare la oameni durează între două şi cinci zile. Cele mai expuse sunt persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite