Fetița cu transplant de ficat din comuna Poduri riscă să rămână fără lapte praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia micuţiei de un an şi cinci luni nu a mai primit din primăvară ajutorul de la primăria comunei băcăuane Poduri. Pentru că nu sunt bani la bugetul local, Marta Munteanu ar putea rămâne în orice moment fără hrană.

„Marta nu poate mânca orice fel de lapte praf. Pentru nevoile ei trebuie un lapte praf special. Preţul acestuia ajunge la 500 de lei. Pe lângă aceşti bani, noi mai plătim şi medicamentele care costă încă pe atât“, a explicat Iuliana, mama micuţei. Primăria din comuna Poduri nu a mai acordat de mai bine de patru luni ajutorul social de 460 de lei pe care Guvernul îl dă familiilor care au în îngrijire persoane cu deficienţe.

Banii sunt doar pe hârtie
Primarul Ioan Dobrovăţ recunoaşte că părinţii Martei nu au primit ajutorul lunar, însă afirmă că toată vina o poartă Ministerul Finanţelor Publice, care a acordat banii doar pe hârtie. „Banii s-au eşalonat pe trimestre, însă doar în acte. În realitate, sumele vin abia în trimestrele trei şi patru. Oamenii vor primi luna aceasta şi banii din urmă“, a dat asigurări edilul. Pe lângă familia Martei, alte 83 de familii din aceeaşi localitate aşteaptă indemnizaţiile pentru ajutor personal. Calvarul copilei şi al familiei a început la trei luni după naşterea Martei când medicii au constatat că ficatul ei nu func-ţionează normal.

O emisiune la televizor, „renașterea“ Martei
În ciuda zecilor de medicamente administrate, niciun tratament nu a scăpat-o de boală. Singura şansă ca micuţa să ducă o viaţă aproape normală a fost un transplant de ficat. Doina Busuioc, bunica micuţei, îşi aminteşte despre şansa Martei. „Mă uitam într-o zi la televizor, cu Marta îmi braţe şi l-am văzut pe profesorul Irinel Popescu cum vorbea despre transplantul de ficat la copii. Am pus mâna pe telefon şi am intrat în direct în acea emisiune. Atunci, profesorul Popescu mi-a zis să nu mai stăm nicio clipă şi să venim cu Marta la Bucureşti să o consulte“, a povestit bunica fetiţei.

Au urmat zeci de teste şi analize pentru a vedea cu cine este compatibil ficatul copilei. După aproape nouă luni de spitalizare, medicii Spitalului Fundeni au constatat că se poate realiza transplantul chiar de la Dan Munteanu, tatăl ei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite