Asigurarea obligatorie a locuinței este privită cu neîncredere de băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După intrarea în vigoare a obligativității asigurării locuinței, interesul băcăuanilor pentru aceste polițe a rămas scăzut, iar firmele de asigurări nu au constata o creștere semnificativă a numărului de clienți.

În Bacău, conform estimărilor făcute de firmele de asigurări doar puțin peste două sute de persoane au încheiat polițe de asigurare obligatorie pentru locuințe. Lipsa de interes este pusă de asiguratori pe seama situației economice nefavorabile și a insuficientei informări. "Avem aproape 30 de asigurări încheiate, dar lumea nu dă năvală. Deocamdată nu este foarte mare interesul. Dacă în plină criză, cu scăderi de salarii și alte măsuri, mai pune statul încă o taxă, sub forma unei asigurări, este de așteptat să nu vină oamenii cu miile", a declarat Ionuț Mihăilă, directorul unei firme de asigurări din Bacău.

Totuși, asiguratorii fac eforturi să mediatizeze avantajele acestei forme de asigurare și speră ca în următoarele cinci luni numărul polițelor încheiate să crească. Băcăuanii spun că, fiind vorba de o obligație legală, vor încheia totuși polițe, însă nu au încredere în acestea. "Cred că vom plăti degeaba, pentru că în general banii se recuperează foarte greu. Dacă e obligatoriu, voi face o asigurare, însă până acum nu m-am hotărât la ce societate", ne-a spus Cătălin Gruia, proprietarul unui apartament cu două camere în Bacău.

Cât costă asigurarea

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%).

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Potrivit asiguratorilor, despăgubirile vor fi plătite în 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asigurarea unei valori mai mari, asiguratorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite