Bacău: Artizani din toată Moldova îşi prezintă datinile în Centru (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Artizani din toată Moldova îşi prezintă datinile în Centru (GALERIE FOTO)
Bacău: Artizani din toată Moldova îşi prezintă datinile în Centru (GALERIE FOTO)

Meşterii populari vând măşti, cergi şi ulcioare lucrate manual în Piaţeta Casei de Cultură

Târgul „Potcoava“ oferă  produse meşteşugăreşti la preţuri accesibile şi va fi deschis până mâine seară.

Ediţia de anul acesta a Zilelor Bacăului a adunat 50 de meşteri populari în centrul oraşului, lângă Casa de Cultură. Invitaţii au venit cu produse tradiţionale specifice zonelor pe care le reprezintă. Artizanii s-au pregătit pentru Târgul „Potcoava“ cu cele mai frumoase produse ale lor: ulcioare, oale de lut, cergi, covoare ţesute manual şi măşti.

Băcăuanii care îşi vor face timp să vină la expoziţia cu vânzare vor găsi aici nu numai produse unice, ci şi preţuri accesibile. Astfel, cei care vor să cumpere o mască pot alege între exponate cuprinse între 40 şi 500 de lei, în timp ce preţul unei farfurii porneşte de la 4 lei.

Fiecare produs este unic

„Eu şi soţul realizăm măşti tradiţionale , specifice zonei în care ne-am născut. Eu le sculptez, el le adaugă diferite motive. Se vând foarte bine şi suntem bucuroşi că le-am prezentat publicului băcăuan“, ne-a spus Tudoriţa Lupaş din localitatea Nereju, judeţul Vrancea.

Dacă unele măşti sunt lucrate în lemn, altele sunt   făcute din materiale uzuale. „Am adus măşti care reprezintă babe şi ţigănci făcute din cârpe şi burete. Ele costă între 40 şi 60 de lei“, ne-a mai spus Elena Aliţei din Iaşi. Artizanii au expus şi icoane pe sticlă, iar preţul acestora nu este mai mare de 200 de lei. „Oferim băcăuanilor 12 icoane pictate pe sticlă în stil naiv. Am lucrat câte o săptămână la fiecare dintre ele. Sper să se vândă până duminică“, a declarat Irina Draga Popa, artizan venit din Iaşi. Cei care au reuşit să ajungă la târg au avut surpriza de a vedea cum meşterii populari îşi realizează marfa. Pentru a-şi atrage clienţii, aceştia au făcut demonstraţii de măiestrie chiar în interiorul standului amenjat în piaţetă. „Am venit la mine cu roata de olărit pentru că am vrut ca oamenii să vadă exact cum lucrez. Rămân impresionaţi şi devin mult mai interesaţi să cumpere ulcioare de la mine“, ne-a spus Marcel Mocanu, un olar din Galaţi. La fel au procedat şi meşterii care realizează coşuri din nuiele şi măşti tradiţionale din lemn.

Băcăuanii au fost surprinşi de priceperea artizanilor şi au cumpărat obiecte decorative, dar şi costume populare, în special pentru copii. „Caut o ie pentru nepoata mea de trei ani. Vreau să-i fac un cadou special de ziua ei“, a explicat Maria Colţuneac, una dintre băcăuancele venite la târg.

Ce preţuri găsiţi la târg

- Măşti tradiţionale: 40-500 de lei;
- Ulcior: 35 de lei;
- Oală de lut: 30 de lei;
- Cană de lut: 6 lei;
- Farfurii ornamentale:  4-15 lei;
- Coş nuiele: 35 de lei;
- Covor: 400 de lei;
- Cergă: 450 de lei;
- Împletituri: 25-60 de lei.

Lucrurile expuse sunt foarte frumoase, dar prea ieftine pentru câtă muncă implică, Georgiana A., elevă.

Îi apreciez pe meşterii populari pentru munca pe care o depun pentru fiecare produs, Rica Ciobanu, pensionară.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite