Bacău: Abel-Edison Corban Artistul care cântă în trei formaţii (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Abel-Edison Corban Artistul care cântă în trei formaţii (PORTRET)
Bacău: Abel-Edison Corban Artistul care cântă în trei formaţii (PORTRET)

Tânărul este pianistul trupei Toybox, face parte din formaţia de cameră Duo brilliante, iar alături de alţi colegi cântă muzică tradiţională americană.

Adolescentul susţine că muzica face parte din viaţa lui de când se ştie, ţinând cont că s-a născut într-o familie de muzicieni. „Plăcerea şi talentul de a cânta le-am moştenit de la bunicul meu, care a fost dirijor“, ne-a mărturisit Abel.
Tânărul a început să studieze pianul de la vârsta de şase ani, iar treptat au venit şi rezultatele. „În clasa a II-a am câştigat primul meu premiu I la Concursul Judeţean «Tehnică Pianistică». În următorii ani, până în clasa a VIII-a, m-am menţinut pe aceeaşi poziţie pe podium“, ne-a povestit adolescentul.

Între pub-uri şi Ateneu
Deşi are o vârstă fragedă, Abel are un program destul de încărcat. După orele de şcoală şi cele de pian el cântă în trei formaţii de genuri diferite. Este pianistul formaţiei Toybox, iar împreună cu membrii trupei cântă săptămânal în pub-uri muzică uşoară cu influenţe jazz. De asemenea, împreună cu Alina Marciuc face parte din formaţia de cameră Duo brilliante. Din dorinţa de a face mereu ceva nou, împreună cu alţi cinci colegi încearcă să promoveze muzica tradiţională americană.


„Suntem un grup de şase membri, cei mai buni din liceu şi împreună încercăm să aducem ceva nou publicului băcăuan. În preajma Crăciunului von cânta la Ateneu colindele tradiţionale americane“, a povestit tânărul. Artistul a participat la numeroase concursuri naţionale, internaţionale, dar şi la olimpiadele de muzică, unde talentul său s-a remarcat de fiecare dată.

„Cu formaţia de muzică de cameră, pian la patru mâini Duo Brilliante am câştigat la Focşani, în urmă cu trei ani, locul I. La Olimpiada Naţională de muzică ce s-a desfăşurat acum doi ani la Bacău am luat o menţiune“, a precizat Abel. Recitalurile şi concertele se ţin lanţ şi nu de puţine ori i-a încântat pe spectatori. „La Festivalul Internaţional de la Cluj, care se desfăşoară anual, l-am interpretat pe Bach şi am reuşit să ridic sala în picioare“, a spus cu mândrie pianistul.   

Vrea să urmeze Conservatorul
Pasiunea îl determină să persevereze în muzică. Tânărul se pregăteşte să concerteze la Ateneu. El va fi susţinut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora“ şi de corul „Armonia“, iar pentru acest concert a ales să interpreteze  „Fantezia pentru pian, cor şi orchestră“ a lui Ludwig van Beethoven.

 
Tânărul vrea să urmeze Conservatorul în ţară, dar este convins că talentul îi va fi apreciat mai bine în străinătate. „Voi urma Conservatorul la Bucureşti,  însă talentul îmi va fi recunoscut în străinătate pentru că acolo altfel este apreciată valoarea şi chiar statutul unui artist“, a încheiat băcăuanul.

Profil

Născut. 9 aprilie 1991, Bacău.
Studii. Elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă „George Apostu“ din Bacău.
Familie. Locuieşte cu familia.

Întrebări şi răspunsuri

Care concert a însemnat o adevărată experienţă pentru tine?
Am cântat într-un concert al Feliciei Filip, când eram în clasa a IX-a. În urma unei preselecţii eu am câştigat şi am fost norocosul solist ales să interpretez muzică clasică în concertul artistei. Cu toate că nu am cântat alături de ea pe scenă, pentru mine a fost o adevărată performanţă.
Ai avut apariţii şi în televiziune?
Frecvent sunt invitat la emisiunile posturilor locale de televiziune, dar şi naţionale. Am fost invitat de nenumărate ori la TVR Cultural.

Ce-i place

Îi place foarte mult să joace tenis împreună cu prietenii. De asemenea, o  îndrăgeşte pe profesoara de limbă română Buhuceanu pentru că i-a inspirat dragostea pentru lectură şi literatură. Îi place mult un citat filosofic, care l-a ghidat în viaţă: „Fără perseverenţă nu există nici genii, nici talente“.

Ce nu-i place

Lui Abel nu-i plac oamenii neserioşi şi nici cei care au intenţii ascunse. „Nu-mi place toamna, iar ploile mă indispun“,
a declarat pianistul. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite