Bacău: Artefacte din neolitic la Muzeul de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Artefacte din neolitic la Muzeul de Istorie
Bacău: Artefacte din neolitic la Muzeul de Istorie

Expoziția va putea fi admirată de pasionații de istorie până în luna septembrie.

În această dimineață la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău a fost inaugurată expoziția ”Scrierea danubiană în lumina descoperirilor de la Turdaș și Tărtăria”.

În holul instituției au fost expuse bunuri de patrimoniu din mai multe stațiuni transilvănene precum Turdaș, Tărtăria, Valea Nandrului, Ostovu Golu, Iclod, Cluj-Napoca și Ronaț.

Piesele ce datează din neolitic, cultura Vinca, sunt purtătoare de semne și simboluri , interpretate ca fiind cel mai timpuriu sistem de scriere din spațiul danubian.

Încă din 1879, baroneasa Zsófia Torma atrăgea atenţia asupra importanţei descoperirilor de la Turdaş, comparându-le cu cele de la Troia. Ea intuia că semnele de pe obiectele descoperite aici reprezentau o formă de „paleoscriere”, pe care, ulterior, specialiştii români şi străini au numit-o „Scrierea Dunăreană” sau chiar „Scrierea Turdaş”. Cercetările au fost reluate în 1961 de către arheologul clujean Nicolae Vlassa”, ne-a declarat Lăcrămioara Iustina, muzeograf la Complexul Muzeal din Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite