Bacău: Arhitecţii văd Bacăul viitorului în gri (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Arhitecţii văd Bacăul viitorului în gri (CAMPANIE)
Bacău: Arhitecţii văd Bacăul viitorului în gri (CAMPANIE)

Specialiştii se plâng de planul urbanistic Citește și Spune-le edillilor cum vrei să arate orașul tău peste 20 de ani Bacău, metropolă în anul 2030 

Autorităţile promit să schimbe faţa oraşului, dar nu-şi iau niciun angajament legat de rezolvarea problemei parcărilor.

Aspectul actual al municipului Bacău revoltă  simţul estetic al arhitecţilor băcăuani. Mai ales tinerii specialişti în urbanism susţin că trebuie să se investească enorm în următoarea perioadă pentru ca peste 20 de ani Bacăul să arate ca un oraş european. „Este prea multă aglomeraţie. Peste tot nu vezi decât maşini. Ar trebui, în primul rând, să se găsească soluţii pentru descongestionarea traficului. Poate că ar fi bine să se ia în calcul realizarea unor parcări subterane sau supraterane“, este de părere arhitectul Liliana Bârgu.

Străpungerea de la Gară va aerisi oraşul

Specialiştii spun că Bacăul este mult prea aglomerat în zona centrală şi că ar trebui să nu se mai acorde autorizaţii de construcţie în mod haotic.

„Oraşul ar trebui extins şi în partea de est. În momentul de faţă, el se întinde doar de la nord la est. Pe de altă parte, dacă se va realiza acea străpungere în zona Gării, circulaţia rutieră ar fi mult uşurată, iar oraşul va fi vizibil aerisit“, ne-a spus arhitectul Lucian Cortez.       

În unanimitate, arhitecţii susţin că municipiul Bacău arată groaznic din punct de vedere urbanistic. „Aproape toată lumea construieşte pe unde apucă. Nu se respectă un plan unitar, este un haos arhitectural. Sunt imobile în Bacău pe lângă care, atunci când trec, întorc capul, să nu le văd“, declară arhitectul Claudia Oana Drăghin. De cealaltă parte, autorităţile se încăpăţânează să spună că, după două decenii, municipiul Bacău va fi de nerecunoscut.

Edilii, optimişti incurabili

„Deja s-a început dezvoltarea oraşului pe axa est-vest. În momentul de faţă, se lucrează la un Plan Urbanistic General, care ia în calcul perspectiva dezvoltării oraşului în următorii 20 de ani“, susţine Ionuţ Tomescu, putătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Autorităţile promit că peste 20 de ani Bacăul va avea toate blocurile reabilitate termic şi vor dispărea şarpantele fără autorizaţie. Nimeni nu se încumetă însă să spună cum va fi rezolvată problema parcărilor. „Întâi ne gândim la încheierea acţiunii de retrocedare a terenurilor şi apoi vom vedea de ce spaţiu mai dispunem pentru construirea de parcări“, a fost răspunsul viceprimarului Dragoş Luchian.

Spaţii verzi şi clădiri colorate

Arhitecţii băcăuani sunt de părere că în Bacău nu vor apărea schimbări majore în plan urbanistic. „Sincer, eu nu văd nici zgârâie-nori şi nici şosele suspendate. Nici nu s-ar preta clădiri foarte înalte în acest oraş. Mai curând, imobile de patru-cinci nivele, spaţii verzi multe, iar clădirile vechi renovate şi mai colorate. Acest lucru nu se poate face dacă nu există mai multă unitate în urbanism“, a declarat Lucian Cortez, arhitect.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite