Bacau: Apicultorii, prosperi şi pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Apicultorii, prosperi şi pe timp de criză
Bacau: Apicultorii, prosperi şi pe timp de criză

Singurii care se plâng că le merge rău sunt cei care îşi vând marfa direct la tarabele din pieţe.

Apicultorii băcăuani nu se dau bătuţi în faţa crizei economice. Deşi foarte multe firme şi-au restrâns activitatea în ultimul an din cauza greutăţilor financiare, apicultorii fac notă discordantă de restul investitorilor. Salvarea, recunosc aceştia, a venit din partea vremii, care le-a fost un aliat de nădejde în acest an.

Iulian Pascaru este apicultor de peste 20 de ani şi recunoaşte deschis că albinele lui nu au fost „lovite" de greutăţile financiare resimţite în majoritatea sectoarelor de activitate. „Am 180 de stupi şi anul acesta am făcut opt tone de miere, faţă de anul trecut când am scos doar cinci tone. A fost un an cu o vreme foarte propice apiculturii. Am vândut aproape toată mierea în numai trei luni. Merg cu maşina prin sate şi o vând direct la oameni", povesteşte Pascaru.

Investiţii în vremuri de criză

Datele furnizate de Direcţia Sanitar-Veterinară Bacău vin şi ele să susţină trendul ascendent pe care merg apicultorii. În baza de date a instituţie sunt înscrişi aproape 400 de apicultori, iar în ultimul an cifra a crescut cu peste 20%. „Este o afacere care se mişcă foarte bine. Numai anul acesta s-au deschis în judeţ două noi unităţi de procesare a mierii de albine. Toţi apicultorii sunt interesaţi să fie înregistraţi la noi pentru că, dacă albinele se îmbolnăvesc, ei primesc subvenţii", ne-a declarat Alin Iordănescu, directorul DSV.

Singurii care se plâng că afacerea cu miere de albine nu mai este foarte profitabilă sunt comercianţii care vând în pieţele din oraş. Deşi preţul lor este acelaşi cu al marilor producători, numărul clienţilor a scăzut în ultimul an cu aproape 50%. „Anul trecut aveam minim zece clienţi într-o zi. Anul acesta nu sunt mai mult de cinci clienţi pe zi. Cei care cumpără sunt în special pensionarii. Cu un borcan de miere ei îşi asigură masa pentru o săptămână", a spus Maricela Stănoiu, vânzătoare în Piaţa Centrală.

Mierea de salcâm, căutatăAtât marii producători de miere de albine, cât şi micii comercianţi spun că cea mai vândută miere de albine este cea de salcâm. Spre bucuria producătorilor, mierea de salcâm are căutare în Germania, unde nu există salcâmi. Producătorii exportă kilogramul de miere cu maxim trei euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite