Apă curată pentru aproape 40.000 de băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiul Bacău a fost inaugurată prima stație de epurare și tratare a apei din istoria orașului. Investiția a costat 7, 5 milioane de euro

Locuitorii orașului au de astăzi apă mai curată la robinete. Ieri a fost dată în folosință prima stație de epurare și tratare a apei din istoria orașului.

Investiția, care s-a ridicat la 7,5 milioane de euro, a fost realizată din fonduri europene nerambursabile și face parte din proiectul de reabilitare a rețelei de apă din oraș în valoare de aproape 60 de milioane de euro. "Până acum orașul Bacău nu a avut o stație de tratare a apei. Ea era colectată în rezervoare și tratată cu clor. Era nesigură pentru populație pentru că se puteau dezvolta bacterii", a spus Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

Noua stație de tratare, dotată cu echipamente de laborator de ultimă generație,  poate procesa un volum maxim de 730 de litri pe secundă, reprezentând 63.000 metri cubi pe zi. Principalul avantaj al ei constă în eliminarea totală a bacteriilor și reducerea cantității de clor în apa consumată.

Apă curată pentru tot orașul, de la anul

Chiar dacă investiția va trebui să deservească tot municipiul Bacău, până în toamna anului viitor doar 70 la sută din abonații Companiei de Apă vor beneficia de apă la standarde europene. "Momentan, prin această stație se tratează doar apa adusă de la Valea Uzului și cea captată subteran din comuna Mărgineni. La anul va fi racordată la stație și apa captată subteran din Gherăiești. Practic, partea de Nord-Vest a orașului nu beneficiază încă de apă tratată prin noua stație", a mai spus Găină.

Totuși, până la sfârșitul acestei săptămâni la robinetele băcăuanilor va curge în continuare apă murdară. Motivul invocat de către Compania de Apă este legat de faptul că în următoarele zile vor fi efectuate o serie de teste și probe la noua stație de epurare care vor afecta calitatea apei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite