Anul Nou aduce băcăuanilor taxe şi impozite mai grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posesorii de Logan vor trebui să lase la casieriile primăriei 144 de lei
Posesorii de Logan vor trebui să lase la casieriile primăriei 144 de lei

Dările la bugetul local în 2010 sunt, în medie, cu 20% mai mari decât anul trecut. Cetăţenii care se vor grăbi să-şi achite taxele până la 31 martie vor beneficia de o reducere de 10%.

Odată cu intrarea în noul an, băcăuanii vor constata că viaţa lor s-a scumpit. Consilierii locali au hotărât, la sfârşitul lunii decembrie, ca începând de pe 1 ianuarie, taxele şi impozitele locale să fie mărite cu 20%.

Edilii locali spun că au fost nevoiţi să respecte o hotărâre dată în luna august de Guvernul României, prin care administraţiile locale sunt obligate să „ridice ştacheta“. „Noi nu am fi mărit taxele, însă suntem obligaţi să respectăm legea“, a motivat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

Supăraţi de indexare

S-au scumpit, prin urmare, impozitul pe terenuri şi clădiri, dar şi taxele pentru eliberarea de certificate, avize şi autorizaţii. „Impozitele pe locuinţe se vor plăti în funcţie de zona în care se află acestea. De exemplu, pentru un apartament de 70 de metri pătraţi, situat în zona A (centrală, n.r.) a oraşului,  impozitul va fi de 162 de lei“, ne-a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău. Nici proprietarii de autoturisme n-au scăpat de noile „tarife“.

Pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 1.600 de centimetri cubi, ei vor avea de achitat o taxă de 144 de lei, în timp ce pentru o maşină de peste 3.001 de centimetri cubi vor scoate din buzunar o taxă de 2.176 de lei. Pentru cei care deţin vehicule pe două roţi, taxa a fost stabilită la opt lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi. Băcăuanii care vor fi nevoiţi să treacă pe la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale simt deja dureri de cap.

„În fiecare an se întâmplă acelaşi fenomen, cresc taxele. Nu ştiu cât vom mai putea duce în spinare astfel de situaţii. Salariile noastre se vor duce în final doar pe taxe şi pe mâncare“, s-a plâns Mihaela Nechifor.

De majorare n-a scăpat nici taxa de salubrizare. Aceasta a crescut de la patru la cinci lei pe lună, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la opt lei la zece lei pe lună, pentru persoanele juridice. Conform graficelor întocmite de către edilii locali, Primăria Bacău speră ca în 2010 numai din taxa de salubritate să strângă la bugetul local peste 11.100.000 de lei.

Reduceri pentru cei conştiincioşi
Băcăuanii care au deja banii pregătiţi ca să-şi achite taxa pentru locuinţă stabilită pentru 2010 au posibilitatea să facă economii. Cei care-şi vor plăti taxele până pe 31 martie vor beneficia de o reducere cu 10%. Condiţia este însă ca taxa să fie achitată integral pentru tot anul 2010. Aceeaşi bonificaţie se acordă şi în cazul achitării integrale a impozitului pe autovehicule.

Nicoleta Ştefănescu, CONTABILĂ: În fiecare an vine un val de scumpiri, iar salariile sunt tot mai mici.

Ionela Lupu, PENSIONARĂ: Numai cei cu bani supravieţuiesc în zilele noastre.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite