Bacău: Muzeul „Iulian Antonescu“ se îmbogăţeşte din donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă colecţie de numismatică aflată în proprietea muzeului provine din colecţia personală a unui băcăuan.

Complexul muzeal „Iulian Antonescu” îşi întregeşte numărul colecţiilor de patrimoniu cu ajutorul băcăuanilor. Chiar dacă muzeografii au la dispoziţie trei modalităţi prin care pot aduce în faţa publicului noi obiecte de artă şi de patrimoniu, ei recunosc că cea mai bună metodă rămâne donaţia.

„Un muzeu îşi poate mări numărul exponatelor prin cercetare proprie, prin achiziţie sau prin donaţie. Fiindcă obiectele de artă sunt scumpe iar muzeul nu dispune de foarte mulţi bani ne bazăm în principal pe donaţii şi cercetare proprie”, ne-a declarat Marius Istina, şef secţie logistică din cadrul Complexului muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.

Printre cei care au făcut donaţii muzeului se numără şi Ioan Catană. Băcăuanul colecţionează piese filatelice de mai bine de 30 de ani iar anul trecut a dăruit complexului muzeal o parte din colecţia sa de cărţi poştale. „O parte din piese le voi lăsa moştenire fetei mele iar pe celelalte le-am donat. Ca şi colecţionar te simţi împlinit cu adevărat abia atunci când publicul larg îţi poate admira piesele”, ne-a spus Ioan Catană.
Muzeografii spun că această donaţie nu este singulară. Cea mai mare colecţie de numismatică aflată în proprietatea muzeului provine tot dintr-o donaţie.

Casa „Nicu Enea”,
donaţie de suflet

„Domnul Ioan Dogaru este un alt băcăuan care ne-a ajutat. El a dăruit muzeului nostru peste 270 de obiecte de numismatică pe care le-am inclus, ulterior, într-o expoziţie permanentă. Sunt medalii vechi de argint, bronz şi tombac care prezintă o evoluţie a istoriei Ţărilor Române”, a adăugat Marius Istina.

Cea mai importantă donaţie rămâne însă Casa „Nicu Enea”. Aceasta a fost dăruită muzeului de Elvira Enea, soţia artistului, în anul 1968, împreună cu 130 de lucrări de pictură şi 210 lucrări de grafică ce au aparţinut pictorului Nicu Enea. 

Muzeele, ocolite de vizitatori

Chiar dacă Complexul muzeal „Iulian Antonescu” are în administrarea sa două case memoriale, două galerii de artă, un muzeu de istorie şi o colecţie de etnografie, băcăuanii nu sunt foarte interesaţi să le viziteze. Singurii care mai animează sălile de expoziţii sunt elevii şi studenţii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite