Bacau: Animalele de companie le fac viaţa grea stăpânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Animalele de companie le fac viaţa grea stăpânilor
Bacau: Animalele de companie le fac viaţa grea stăpânilor

În ciuda amenzilor acordate, poliţiştii comunitari nu sunt convinşi că băcăuanii sunt dispuşi să respecte legea.

Băcăuanii care îşi plimbă animalele de companie şi nu strâng mizeria lăsată de acestea sunt vânaţi de către poliţiştii comunitari.

Deşi Primăria Bacău a emis, încă din 2007, o hotărâre prin care sunt specificate clar condiţiile în care băcăuanii îşi pot plimba animalele pe domeniul public, aceştia nu şi-au însuşit în totalitate aceste obligaţii. Dovadă stă mizeria lăsată de animalele de companie pe spaţiile publice, dar şi amenzile aplicate de Poliţia Comunitară în ultimile şapte luni. Motivele invocate de băcăuani în privinţa nerespectării obligativităţii de a strânge mizeria lăsată de propriul animal de companie sunt dintre cele mai copilăreşti sau, mai rău, chiar lipsite de respect faţă de ceilalţi cetăţeni.

„Căţelul meu îşi face nevoile în faţa blocului, într-o zonă înconjurată de un gard viu. Aici nu intră nicio persoană, aşa că nu am considerat necesar să strâng mizeria. Ştiu că risc să primesc amendă, dar sunt alţii care aruncă gunoaie pe stradă, în locuri vizibile, şi nu mai sunt amendaţi de poliţie", ne-a spus Violeta Benţa, o băcăuancă care îşi plimba ieri patrupedul în zona Gării.

Amenzile nu ţin loc de siguranţă

Chiar dacă la început poliţiştii comunitari au fost ceva mai îngăduitori cu proprietarii animalelor de companie, mergând doar pe avertismente, în ultimul an au trecut la măsuri mai radicale.

Nu mai iartă pe nimeni de amendă dacă este prins fără lopăţică, făraş şi pungă atunci când îşi scoate la plimbare animalul. „Anul acesta am avut 13 acţiuni pe această temă. Am aplicat 77 de sancţiuni în ultimele şapte luni, în cuantum de 5.800 de lei", ne-a declarat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Primăriei Bacău.

Chiar dacă au aplicat un număr însemnat de amenzi, o urmă de îndoială tot persistă în rândul poliţiştilor. Aceştia nu sunt siguri că toate persoanele care au asupra lor echipamentul de strângere a mizeriei lăsate de animale pe spaţiul public ajung să-l şi folosească.

Amenzi usturătoare

Conform Hotărârii de Consiliu Local (HCL) 324/2007 toţi proprietarii animalelor de companie sunt obligaţi ca atunci când îşi plimbă animalele să aibă asupra lor fie măturică, făraş şi pungă, fie mănuşi şi pungă. Cei care sunt prinşi fără acestea riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. De la intrarea în vigoare a HCL angajaţii Poliţiei Primăriei Bacău au aplicat peste 400 de amenzi ce au depăşit valoarea de 30.000 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite