Bacău: PORTRET: Andrei Roşu, Spre medicină, prin matematică şi chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: PORTRET: Andrei Roşu, Spre medicină, prin matematică şi chimie
Bacău: PORTRET: Andrei Roşu, Spre medicină, prin matematică şi chimie

Calculele exacte i-au adus premii naţionale şi internaţionale, iar acum adolescentul vrea să dea lovitura şi cu chimia. Îşi doreşte să ajungă nutriţionist.

Băcăuanul are 15 ani, este pasionat de matematică şi a intrat în lumea premianţilor când era în clasa a VII-a. „De-abia atunci mi-am dat seama că  matematica mă atrage foarte mult şi am început să o studiez în profunzime“, a spus Andrei Roşu.

Au urmat foarte multe ore de pregătire, participări la concursuri naţionale  şi internaţionale, la care Andrei a obţinut numai rezultate bune. Cea mai aproape de sufletul lui a rămas prima prezenţă la un concurs naţional de matematică. „ A fost ceva cu totul deosebit. O experienţă frumoasă, dar şi dificilă. M-am simţit onorat să reprezint Liceul «Ferdinand» la concursul naţional de matematică. Am luat atunci bronzul“, a adăugat Andrei.

Bronz la ultima olimpiadă de matematică

A participat la numeroase olimpiade şi concursuri din mai multe discipline studiate la şcoală. A obţinut premii la biologie, limba engleză şi istorie. O altă medalie de bronz a obţinut-o în urma unui concurs internaţional de matematică. „Anul trecut, am câştigat bronzul la American Mathematical Contest. Subiectele nu au fost foarte dificile, în schimb acest concurs american s-a concentrat mai mult pe perspicacitate şi viteză decât pe demonstrări. Proba de concurs a constat în rezolvarea a 30 de exerciţii în 40 de minute“, a povestit elevul.

Andrei recunoaşte că s-a pregătit foarte mult pentru acest concurs. „Timp de doi ani, am luat multe ore de pregătire. Am studiat matematica cu doi profesori foarte buni. În plus, rezolvam zilnic cel puţin zece exerciţii de matematică“, a mai  spus adolescentul.

Vrea să urmeze Medicina în Statele Unite

Tânărul se pregăteşte acum pentru concursurile de matematică ce vor avea loc anul acesta, dar şi pentru a participa la olimpiada de chimie. „Îmi doresc să concurez şi la viitoarea ediţie a American Mathematical Contest. Mă voi pregăti temeinic să particip şi la olimpiada de chimie pentru că aceasta este disciplina pe care mă voi axa mai mult în anii viitori“, a spus Andrei.

Visul băcăuanului este să studieze medicina în Statele Unite ale Americii. „Vreau să plec acolo pentru că universităţile sunt cotate foarte bine. Îmi place medicina şi vreau să devin medic nutriţionist“, a mai spus Andrei Roşu.

Profil

Născut: 20 iunie 1994, Bacău.
Studii: Elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Ferdinand“.
Familie: Locuieşte cu părinţii.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor ai?
Încă nu m-am gândit foarte bine. Aş vrea să plec în State să fac facultatea. Nici România nu este de refuzat pentru că şi la noi poţi face performanţă. De asemenea, vreau să  mă apuc şi de voluntariat. Cred că ar fi o experienţă extrem de utilă. 

Ce fel de exerciţii de matematică îţi place să rezolvi?
Chiar dacă sunt mai dificile, mă atrag mult exerciţiile care se bazează pe demonstrarea inegalităţilor.

Ce-i place
Lui Andrei îi place să iasă cu tatăl său să joace ping-pong. În timpul liber studiază pianul şi limbile străine.

Ce nu-i place
Nu-i plac fiţele pe care le afişează unii dintre tinerii de vârsta lui, persoanele care nu sunt sincere şi care se ascund în spatele măştilor. De asemenea, nu-i place mizeria de pe străzi şi sărăcia.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite