Bacău: Amenzi usturătoare pentru munca la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Amenzi usturătoare pentru munca la negru
Bacău: Amenzi usturătoare pentru munca la negru

Inspectorii au sancţionat 56 de societăţi care aveau angajaţi fără forme legale

Angajatorii din judeţul Bacău care folosesc mun-citori fără contract au adus la bugetul de stat peste 140.000 de lei din amenzi, doar în ultima lună.

Numeroşi patroni de firme din judeţul Bacău încearcă să „fenteze“ statul, dar şi propriii angajaţi, de care se folosesc fără a le asigura toate drepturile prevăzute de lege. Controalele efectuate în ultima lună de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău s-au soldat cu un număr-record de sancţiuni: 119.


Cuantumul amenzilor aplicate de inspectori a fost de 603.500 de lei, cel mai mare din acest an înregistrat în decurs de o lună. „Dacă în lunile trecute erau vârfuri de 200.000 de lei, în această lună am ajuns la un nivel al amenzilor de peste 600.000 de lei. Vrem să descurajăm angajatorii care încalcă legislaţia muncii“, a declarat Cristian Cucuian, directorul ITM Bacău.


73 de angajaţi lucrau
fără contracte


De cealaltă parte, patronii spun că amenzile sunt prea mari. „Şi-aşa e o perioadă grea. Dacă primeşti şi 10.000 de lei amendă pentru că nu ai o hârtie sau pentru o ştampilă lipsă pe documente, e şi mai greu“, crede Alexandru Tabarcea, mic întreprinzător. Inspectorii de muncă au verificat 298 de angajatori, la care lucrează aproape 7.000 de salariaţi. 56 de patroni aveau 73 de angajaţi fără contracte. Pentru aceste nereguli, au fost date amenzi în valoare de peste 143.000 de lei, cele mai multe în domeniul construcţiilor.

Printre firmele care au fost amendate pentru „munca la negru“, se numără societăţile Gabrielain din Gârleni, Condorul din Oituz, Marisano din Oneşti, Galso Com Bacău şi Peleteria Raian din Buhuşi. ITM Bacău a verificat şi modul în care se respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Au fost controlaţi 308 agenţi economici şi au fost aplicate 63 de sancţiuni, în valoare de 460.000 de lei. În ultima lună, nerespectarea normelor de securitate a condus şi la producerea a şase accidente de muncă. Inspectorii au sistat şi activitatea a 128 de instalaţii tehnologice care nu corespundeau normelor legale.


Neregulile angajatorilor


Cele mai importante abateri de la legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă au fost lipsa controlului medical al angajaţilor, neîntocmirea planului de prevenire a accidentelor de muncă şi de protecţie a salariaţilor şi utilizarea unor echipamente de muncă necorespunzătoare.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite