Ambulanţa Bacău, în stare critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personalul medical este insuficient
Personalul medical este insuficient

Anul trecut, Ambulanţa Bacău a primit doar trei maşini din cele nouă solicitate. În unele zile, pacienţii sunt triaţi în funcţie de rapiditatea cu care au sunat la 112.

Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bacău a început noul an cu o dublă criză: de personal şi de maşini. Şi situaţia nu se va remedia, chiar dacă numărul solicitărilor a crescut cu aproape 40%, media fiind de 150 de cazuri pe zi în 2009.

Cu salvarea merg doar norocoşii

Cele mai grave probleme sunt legate de numărul insuficient de persoane medicale specializate. Dacă în cazul asistenţilor medicali necesarul este acoperit în proporţie de 70%, la capitolul „doctori“ situaţia este critică.

„Avem doar 10 medici pe tot judeţul, în timp ce ne-ar trebui minim 30 pentru a face faţă în mod onorabil solicitărilor. Situaţia s-a agravat mai ales în 2009 când s-au blocat posturile pentru angajare. Pentru 2010 nu avem nicio strategie viabilă pentru a ieşi din criză“, spune Sorin Enescu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bacău.

În cazul autospecialelor, se lucrează cu jumătate din câte ar fi nevoie. De exemplu, în 2009, în judeţul Bacău ar fi trebuit să ajungă nouă ambulanţe de tip B, dar în final au ajuns doar trei autospeciale de acest tip.

„Maşinile de tip B sunt cel mai folosite pentru că sunt dotate cu aparatură pentru resuscitare şi medicaţie. Nouă ne-ar fi necesare numai pentru municipiul Bacău minim 15 astfel de maşini şi avem doar şapte“, a precizat Adrian Colibaba, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bacău. Aceste neajunsuri lovesc direct în pacienţi.

Pentru că numărul de autospeciale este insuficient, angajaţii s-au văzut nevoiţi ca, în anumite zile, să se deplaseze în timp optim doar la pacienţii care au avut norocul să sune primii la 112. „Numărul solicitărilor a ajuns să crească de la 37.000 în 2006 la 52.000 anul trecut, în timp ce la capitolul dotări am stagnat. Dacă se întâmplă să fie mai multe solicitări decât numărul nostru de echipaje, atunci ne deplasăm la cei care au sunat primii sau care prezintă o urgenţă medicală majoră“, a mai adăugat medicul Adrian Colibaba.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite