Prefectul Constantin Scripăţ: „Am avut fapte de corupţie şi în Primăria Bacău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au participat la întalnirea cu Ambasadorul Finlandei pe teme anticorupţie
Autorităţile au participat la întalnirea cu Ambasadorul Finlandei pe teme anticorupţie

Prefectul Constantin Scripăţ s-a întâlnit vineri cu ambasadorul Finlandei la Bucureşti, E.S. Ulla Väistö, în cadrul seminarului cu tema „Problematici Anticorupţie“, organizat la Palatul Administrativ din Bacău de Centrul Naţional de Integritate (CNI).

La discuţiile despre corupţie au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, primarul Romeo Stavarache dar şi şefi ai instituţiilor băcăuane. Moderatorul întâlnirii a fost Alexandru Cumpănaşu, directorul CNI.

Finlanda se laudă cu un nivel scăzut de corupţie

Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei, a evidenţiat nivelul redus de corupţie din ţara de unde provine. Potrivit unor studii, Finlanda are nota 9,7, iar România nota 3,6, cu un grad comparabil cu al unor ţări din lumea a treia a Africii.

Ambasadorul a dat definiţia corupţiei, aşa cum este ea acceptată în comuntatea internaţională şi a lăudat sistemul politic şi administratv din ţara din care provine. „Corupţia o definim ca abuz de putere în interes personal. Şi noi căutăm explicaţii faţă de faptul că Finlanda are unul din cele mai scăzute niveluri de corupţie din lume. Cauzele ar fi cultura administrativă, birocraţia scăzută şi salariile corespunzătoare", a spus Ulla Väistö.

„Cineva trebuie să spună cum se plimbau acele sacoşe cu aur prin Primăria Bacău"

Autorităţile băcăuane nu au pierdut prilejul unor dispute. Prefectul Constantin Scripăţ a amintit de scandalurile de corupţie în care a fost implicată Primăria Bacău. „Am avut fapte de corupţie şi în Primăria Bacău. Mai devreme sau mai târziu cineva trebuie să spună de ce se plimbau acele sacoşe cu aur prin birourile primăriei. În acelaşi timp şi Instituţia Prefecturii a avut nereguli, care au fost sancţionate, dacă e să vorbim de serviciul de permise auto", a spus Constantin Scripăţ.

Stavarache îi pune pe viceprimari să semneze

Edilul Romeo Stavarache a vorbit şi de această dată de perioada anterioară venirii lui în primărie. „Altădată nu se colectau toţi banii pe impozitul pe terenuri sau pe gunoi. Unde se duceau aceşti bani?", a spus Stavarache. Primarul băcăuan a mai spus şi faptul că persoanele care sunt în comisia de licitaţie nu pot participa la semnarea contractului şi că şi-a delegat viceprimarii să semneze, ca să nu apară discuţii. „Corupţia pleacă de la faptul că salariile sunt mici", a mai apreciat Stavarache.

 Şpagă la Maternitate

Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, crede că fenomenul de corupţie se manifestă mai ales în Spitalul Judeţean Bacău, la Maternitate. „Trăim în judeţul în care se ia şpagă la naştere. Se condiţionează naşterea de nişte bancnote nenorocite de euro sau dolari. Noi am vrut să punem camere în cabinetele medicilor în urmă cu trei ani. Dar ne-a sărit presa în cap. Dacă nu va exista şi o revoluţie a resurselor umane, atunci nu putem vorbi de eliminarea fenomenului corupţiei în sistemul sanitar", a spus Benea.

Ambasadorul Finlandei, pus în încurcătură de Romeo Frăţilă

Romeo Frăţilă, comisarul şef al Gărzii Financiare din Bacău ,a pus în încurcătură Ambasadorul Finlandei. „Puteţi să ne daţi un exemplu de corupţie, concret, săvârşit asupra investitorilor sau persoanelor fizice finlandeze din România? Acumularea celor peste 10 milioane de dolari, datorie la bugetul de stat, la Nokia, este legată de posibile fenomene de corupţie în care sunt implicaţi investitorul finlandez şi instituţiile din România?", a întrebat Frăţilă. Ambasadorul Finlandei a spus că datoria acumulată de Nokia este o neînţelegere. Oficialul finlandez a mai recunocut că nu are exemple concrete de corupţie din România.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite