Alte 31 milioane de lei pe umerii băcăuanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au votat ieri contractarea unui nou împrumut bancar, pe 20 de ani, cu o dobândă anuală de 4,5%. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea termică a blocurilor şi continuarea investiţiilor la Spitalul Municipal, care au început cu un alt fond împrumutat.

Consilierii locali ai municipiului Bacău au votat ieri ca oraşul să mai facă, în numele dezvoltării economice, încă un împrumut în valoare de 31 de milioane de lei. Banii vor fi luaţi de la BCR după ce, în toamna anului trecut, consilierii s-au mai împrumutat de la aceeaşi instituţie de creditare cu încă 63 de milioane de lei. Cel care a venit cu ideea a fost primarul Bacăului, Romeo Stavarache.


El a reuşit să-i convingă pe consilierii locali să voteze iniţiativa sa, în ciuda faptului că oraşul va avea un grad de îndatorare de peste 20 la sută. „Banii sunt necesari pentru continuarea investiţiilor începute în anii trecuţi. Având în vedere evoluţia financiară a României şi faptul că proiectele de investiţii locale sunt deja aprobate este necesar să luăm aceşti bani de la bănci“, a explicat Romeo Stavarache în expunerea de motive ataşată la mapa consilierilor locali.


Toţi banii vor merge către trei proiecte: reabilitarea termică a blocurilor din oraş, continuarea lucrărilor la noul Spital Municipal şi modernizarea Insulei de Agrement. Odată cu aprobarea noului împrumut, valoarea creditelor luate de către municipalitate în ultimii trei ani se ridică la peste 200 de milioane de lei. Aceşti bani vor trebui returnaţi din bugetul local în aproximativ 20 de ani. Cei care vor contribui însă la efortul financiar vor fi locuitorii oraşului.


Datoria anuală la bănci e de 16 milioane de lei


Aceştia vor trebui să plătească anual peste 16 milioane de lei bani  care, spun băcăuanii, nu se întorc către toţi locuitorii oraşului. „Sunt de acord să se facă investiţii în oraş, dar să beneficiem toţi de ele, nu doar unii dintre noi. Reabilitarea termică a blocurilor se face după ochi frumoşi. Sunt cartiere unde s-a făcut reabilitare doar la două-trei blocuri deşi toţi plătim impozite şi taxe locale“, ne-a spus Gabriel Roman, agent de vânzări. Pentru împrumutul aprobat ieri, dobânda plătită va fi de 4,5 la sută pe an. Garantarea împrumutului se va face din veniturile bugetului local, care vor trebui să fie egale cu obligaţiile de plată a ratelor, dobânzilor şi a comisioanelor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite