Alexandra Spătaru: „Teatrul te ajută să te descoperi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Spătaru are 16 ani şi este pasionată de arta teatrală. Teatrul îi place atât de mult încât se gândeşte serios să dea examen la o facultate de profil, chiar dacă în prezent e elevă la matematică-informatică.

Cercul de teatru al Palatului Copiilor, condus de regizorul băcăuan Geo Balint, a fost primul loc în care Alexandra a descoperit teatrul la un anumit nivel. Până atunci, era încântată de filme, telenovele, piesele de teatru văzute la televizor. Însă pasiunea pentru teatru a apărut cu adeăvrat abia la primul rol interpretat.

Îmi plăcea să mă uit la piese de teatru, mă visam actriţă. Într-o zi, o colegă mi-a spus că a văzut un afiş cu un cer de teatru la Palatul Copiilor. M-am dus şi eu, ca să văd despre ce e vorba. La început eram atrasă mai mult de scenă, de lumini, de atmosferă, însă am descoperit apoi adevărata frumuseţe a teatrului. La primul spectacol m-am uitat cu gura căscată, era impresionant", povesteşte Alexandra.

Eleva băcăuană spune că apreciază posibilităţile pe care i le oferă arta teatrală. „Este nevoie de multăseriozitate, ajungi săcunoşti toate faţetele unei persoane, să trăieşti pentru un timp viaţa personajului interpretat. Te ajută şi să te cunoşti mai bine. Este destul de dificil să joci teatru, pentru că trebuie să ştii foarte bine ce ai de făcut, ce îţi cere un rol sau o piesă", spune mica actriţă.

M-a ajutat foarte mult domnul Geo Balint, care conduce cercul de teatru. A ştiut cum să se apropie, cum să ne explice, să nu ne speriem de dificultăţile acestei activităţi. Mulţi au plecat după două-trei zile, probabil preferau să stea la o terasă sau să se joace pe calculator. Teatrul se poate face numai cu pasiune şi seriozitate", explică Alexandra Spătaru.

Actorii din „vechea gardă", preferaţii Alexandrei

Viitoarea posibilă actriţă are modele bine stabilite. "Îmi plac Maia Morgenstern, Florin Piersic, Stela Popescu, Alexandru Arşinel. Pe Stela Popescu chiar am cunoscut-o, a fost la Teatrul Bacovia şi am dat o probă în faţa dumneaei,am recitat o poezie". Eleva învaţă în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu", profil matematică-informatică, însă spune că se gândeşte tot mai serios la posibilitatea unei înscrieri la o facultate de artă teatrală.

"Părinţii au încredere în mine şi mă susţin, ştiu că fac alegerile corecte. Mi-au spus de la început să mă duc la teatru, să văd dacă îmi place". Alexandra are rezultate foarte bune şi la şcoală, iar obiectul ei preferat este geografia. În privinţa timpului liber, activitatea preferată este să întreprindă călătorii, mai ales în ţară. "De vreo trei ani am început să plănuiesc eu vacanţele părinţilor. Mă interesează să văd în primul rând locurile frumoase din România, şi abia apoi alte ţări".

Profil

Născută - 24 februarie 1994, Bacău

Studii - elevă în clasa a zecea la Colegiul „Gh.Vrănceanu"

Ce îi place

Călătoriile. Cel mai mult i-a plăcut călătoria de anul trecut, pe muntele Ceahlău. „Îmi place natura, în special muntele. Am fost şi în Italia, la Roma, este un oraş frumos, cu multe monumente şi clădiri, dar tot mai mult îmi plac peisajele naturale, mai ales cele din România"

Ce nu îi place

Scandalurile de la televiziuni. „Nu mă pot uita la emisiunile de scandal,mi se par inutile. Ar trebui să fie invitaţi mai mulţi oameni obişnuiţi, normali, care să nu caute scandalul. Nu îi plac nici cei care se consideră actori fără să aibă pregătire sau realizări în acest domeniu.

Întrebări şi răspunsuri

Care este rolul care ţi-a plăcut cel mai mult ?

Primul rol pe care l-am jucat a rămas preferatul meu. Este vorba de rolul „Catherine", din piesa „"Sandwich cu pui", de Matei Vişniec.

Cum ai ajuns să te gândeşti să dai examen la facultate de teatru ?

În această perioadă am luat o pauză, am fost plecată cu părinţii şi mi-am dat seama că îmi era foarte dor de teatru, de repetiţii. Este o pasiune, ceva ce fac cu plăcere şi mi-ar plăcea să fac acest lucru şi în viitor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite