Aleşii locali din Bacău dau hotărâri ilegale fără nicio teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Scripăţ, prefectul Bacăului
Constantin Scripăţ, prefectul Bacăului

Contestatarii deciziilor emise de consilierii băcăuani pot să-şi caute dreptatea doar în instanţă, unde procesele ţin ani buni

 Mai multe hotărâri emise de consiliile locale ale oraşelor şi comunelor din judeţul Bacău şi contestate de cei nemulţumiţi rămân doar simple sesizări pe hârtie.  Aceasta deoarece legea permite prefecturilor doar să dea avizul de legalitate asupra unei hotărâri de consiliu local, dar nu şi să le anuleze pe cele ilegale. Conform legii, cele din urmă rămân la mâna judecătorilor.

„Prefectura poate doar ataca în contencios-administrativ (n.r. - litigii între stat şi persoane fizice) hotărârile considerate ilegale. Apoi, legalitatea sau ilegalitatea este decisă în instanţă“, a declarat Nicoleta Zărnescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău condusă de Constantin Scripăţ (foto). Mai mult, chiar dacă o hotărâre de CL este ilegală, ea îşi produce efectele dacă nimeni nu o contestă.


Lucrurile se schimbă însă când Prefectura are suspiciuni asupra legalităţii actelor emise de consilieri. Odată atacate în instanţă, hotărârile sunt suspendate, iar efectele produse de acestea sunt nule. „CL nu are voie să emită în această perioadă (n.r. - până la verdictul dat de instanţă) o altă hotărâre pe aceeaşi speţă“, a  adăugat Zărnescu.


Indiferent de numărul de hotărâri ilegale emise de un consiliu local, nimeni nu e penalizat sau tras la răspundere. Dacă în perioada 1991-2001 consiliile locale erau dizolvate în mod automat  după emiterea a maxim  trei hotărâri ilegale, din 2001, aleşii pot sta liniştiţi. Noua lege le dă voie să greşească ori de câte ori vor. În 2011, Prefectura a contestat 21 de hotărâri. Două au fost câştigate de Prefectură, 15 se  află încă pe rolul instanţelor, iar alte patru au fost revocate chiar de cei care le-au emis.

 Prefectura Bacău se face că nu vede anumite hotărâri controversate emise de consiliile locale din judeţ. În urma cazurilor semnalate în ziarul „Adevărul“, reprezentanţii Prefecturii au afirmat iniţial că vor începe o anchetă, însă în cele din urmă, lucrurile au rămas nelămurite. Primul caz semnalat în paginile ziarului dezvăluia faptul că primarul Costantin Ghindea din comuna Letea Veche a angajat un city manager chiar la sfârşitul lunii februarie, când Guvernul a blocase toate posturile în primării.


Fost prefect de Neamţ, city manager la ţară


Cu toate acestea, Mioara Manea, fostul director al Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Bacău, iar apoi prefect de Neamţ, a pus mâna pe postul de administrator public al comunei aflate în vecinătatea municipiului Bacău. Angajaţii din Primăria Letea Veche nu ştiu în ce împrejurări a primit Manea postul şi nimeni nu cunoaşte atribuţiile acesteia. „Habar nu am ce rol are ea pe la noi prin Primărie. E un fel de paznic. Primarul a angajat-o, însă totul a fost în afara cadrului legal. De unde până unde, Letea Veche are nevoie de un administrator public? Ce mari proiecte în derulare avem noi, încât este nevoie de o asemenea funcţie?“, se întreabă un angajat din Primărie care a dorit să-i păstrăm numele sub anonimat, de teama unor posibile repercusiuni.


Nicoleta Zărnescu, purtător de cuvânt al Prefecturii din Bacău, ridică din umeri atunci când i se cere un punct de vedere despre situaţie. „Nu ştiu ce să zic! Nu pot oferi niciun punct de vedere despre această situaţie“, a declarat Nicoleta Zărnescu.


Deal exploatat fără avize


Elena Duhan, şeful Serviciului Juridic din Prefectură, afirmă că a făcut cinci solicitări către Primăria Letea Veche, însă toate au rămas fără niciun răspuns. Nici în cazul dealului Goanţa din Comăneşti, exploatat mai multe săptămâni la rând de către o firmă de construcţie fără avizele necesare, Prefectura nu a luat deocamdată nicio decizie. Zona a fost exploatată pentru construirea unui hypermarket chiar în centrul oraşului Comăneşti. Asta în ciuda faptului că, în urmă cu mai bine de o lună, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului a amendat firma de construcţii cu 60.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări de excavaţii agregate minerale şi exploatare fără acord de mediu.


„Dealul nu mai poate fi refăcut. De acolo s-au luat peste 8.000 de metri cubi de pietriş. Vor pune iarbă, pentru a-l aduce la folosinţa iniţială“, a afirmat Titi Secară, şeful Gărzii de Mediu Bacău. Aleşii locali spun că suprafaţa exploatată trebuia închiriată din timp şi că trebuiau făcute toate demersurile legale necesare. Pentru a evita scandalul, edilul a propus în Consiliul Local abia după o lună închirierea către firma exploatatoare a unui hectar în cartierul Podei, cu destinaţia de „teren agricol“, pentru care a cerut doar 1.000 de lei pentru trei luni. Primarul Viorel Miron recunoaşte însă că exploatările au început fără bază legală.


„Firma de construcţii a făcut cerere la Primărie pe 1 august. Le-am spus că o voi aproba în şedinţa de Consiliu Local. Nu au autorizaţii, dar cine în ziua de azi se mai duce să ia autorizaţii de la Mediu? De multe ori, nu e timp. Dar unii preferă să dea la gioale, atunci când se face ceva în comunitate“, a spus îngăduitor Viorel Miron. Edilul susţine că societatea va repara situaţia după finalizarea exploatării.
„Am cerut documentaţia şi o vom studia“, a dat asigurări şeful Serviciului Juridic din Prefectura Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite