Aleşii cheltuie lunar zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 14 deputaţi şi senatori băcăuani au tocat numai în martie peste 83.000 de euro din bani publici. Pe lângă indemnizaţii, parlamentarii primesc sume importante şi pentru cazare, diurnă, telefoane mobile şi transport.

Judeţul Bacău este reprezentat în Parlament de zece deputaţi şi patru senatori. Aceştia au cheltuit din bani publici, în martie, în jur de 83.000 de euro pe indemnizaţii, transport şi cazare în Capitală, telefoane mobile, întreţinerea cabinetelor din teritoriu şi deplasări în ţară şi străinătate. Cei zece deputaţi au primit în total pentru aceste cheltuieli peste 55.000 de euro, în timp ce senatorii au folosit de la bugetul public peste 28.000 de euro.

Află poveştile bugetarilor din Botoşani şi afacerile,, băieţilor deştepţi"

919 euro, o zi în Belgia

Cei mai cheltuitori s-au dovedit a fi cei patru reprezentanţi din Senat. Primul loc în topul celor mai risipitori aleşi este deţinut de senatorul Elena Mitrea. Aceasta a primit din bani publici  aproape 7.500 de euro. Pe lângă indemnizaţia de parlamentar, de 1.168 de euro, senatorul a mai obţinut diurnă pentru deplasările în teritoriu şi Bucureşti, de 700 de euro.

Cazarea în Capitală a costat 2.000 de euro, iar transportul în ţară alţi 232 de euro. La aceste cheltuieli se mai adaugă factura telefonului, o deplasare de o zi în Belgia, de 919 euro, şi cheltuielile cu biroul senatorial de 2.500 de euro. „Probabil că deplasarea în străinătate a făcut ca eu să fiu în vârful clasamentului. Suportăm consecinţele faptului că suntem senatori. Nu eu am ales să plătesc pentru cazare atât de mulţi bani şi chiar mă deranjează că nu se iau măsuri pentru a se reduce cheltuielile la acest capitol“, a declarat Elena Mitrea.

Senatorul este urmat în clasament de colegii ei Cătălin Mardare, care a cheltuit peste 6.950 de euro, şi Gabriel Berca, pentru care s-au alocat în jur de 6.800 de euro. „Contractul încheiat cu Hotelul Bucureşti, unde suntem cazaţi, ar trebui renegociat sau anulat. Acest aspect nu-l pot rezolva eu pentru că el ţine de Secretariatul General al Parlamentului. Noi nu primim aceşti bani în buzunar, ci se duc la hotel“, a spus Gabriel Berca.

Deputaţii nu se simt vinovaţi

Nici aleşii din Camera Deputaţilor nu sunt mai economi. Cel mai cheltuitor deputat s-a dovedit a fi oneşteanul Valerian Vreme. În luna martie, acestuia i s-a alocat suma de 6.753 de euro, din care numai indemnizaţia este 1.200 de euro. „Eu sunt vicepreşedinte într-o comisie, de aceea am indemnizaţia mai mare şi poate din această cauză am ieşit pe primul loc. Eu nu ţin neapărat să mă cazez la hotel. Dacă vor să ne mute, să o facă“, a spus deputatul Vreme.

Parlamentarul recunoaşte că stă în Bucureşti doar trei zile pe săptămână şi nu înţelege de ce cazarea ajunge atât de mult. Pe locul secund în topul risipei se află deputatul Gabriel Vlase, cu 6.685 de euro. „Eu primesc doar indemnizaţia, restul sunt cheltuieli justificate“, a spus Vlase.

Topul cheltuielilor cu parlamentarii în luna martie
Senatori
ll Elena Mitrea - 7.526 de euro;
ll Cătălin Mardare - 6.958 de euro;
ll Gabriel Berca - 6.797 de euro;
ll Vasile Nistor - 6.792 de euro.

Deputaţi
ll Valerian Vreme - 6.753 de euro;
ll Gabriel Vlase - 6.685 de euro;
ll Mihai Banu - 6.660 de euro ;
ll Tudor Chiuariu - 6.518 euro;
ll Ionel Palăr - 6.511 euro;
ll Adrian Popescu - 6.475 de euro;
ll Vasile Gherasim - 4.235 de euro;
ll Iulian Iancu - 4.060 de euro;
ll Viorel Hrebenciuc - 3.812 euro;
ll Gheorghe Antochi - 3.679 de euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite