Alarmă: „Ecobetonul“ din Letea Veche, suspect de radioactivitate crescută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua din Holt, Letea Veche, ar putea emana un nivel ridicat de radioactivitate
Şoseaua din Holt, Letea Veche, ar putea emana un nivel ridicat de radioactivitate

Firma care asfaltează în comuna Letea Veche, după o reţetă inovatoare, a câştigat contractul în urma unei licitaţii controversate.

O echipă de control, cu specialişti din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. Constantin Ene", a Gărzii de Mediu şi a Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului au verificat nivelul de radioactivitate al străzilor asfaltate de curând în Letea Veche. Au fost făcute verificări ale aerului şi solului şi au fost prelevate bucăţi de asfalt, care vor fi analizate la laborator. Rezultatul va fi cunoscut săptămâna viitoare.

„Efectuăm nişte controale, asupra nivelului de poluare. Acest asfalt este făcut cu cenuşa de la CET. Am primit sesizări şi de aceea facem acest control", a spus colonelul Cătălin Felegeanu, din cadrul ISJU Bacău. Paul Toderică, directorul de la Mediu, a confirmat că este vorba de un control, dispus de la Bucureşti. „Este o sesizare venită prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Vom avea rezultatele de radioactivitate cel târziu marţi", a spus Paul Toderică.

Ţăranii, bucuroşi că au stradă: „Puteau să pună şi rahat, bine că au făcut-o"

Sătenii din Holt, comuna Letea Veche, s-au adunat gură cască, când au văzut maşinile instituţiilor de control. „Ce se uită oamenii ăştia la stradă? E cam negru asfaltul. Am văzut că ceva nu e bine, când oamenii şi maşinile care lucrau s-au dus la primărie, cam după Ovidenii, după 26 noiembrie. A greşit primarul că a făcut drumul?", a întrebat Ileana Creţu. Majoritatea localnicilor cred că ceva nu e curat la mijloc. „Erau gropi, praf şi mult noroi, când ploua. Nu mă interesează că va dăuna la sănătate, e bine că nu mă mai murdăresc când merg la oraş. Puteau să pună şi rahat în această stradă, bine că au făcut-o", ne-a spus Aurica Vlad.

 Petre Dochi: „Primarul aruncă pisica la mine"

 Primarul Constantin Ghindea spune că totul e în regulă şi că radioactivitatea este zero. Edilul crede că sesizarea vine de la adversarii politici. Mai mult, responsabilitatea licitaţiei o aruncă pe umerii viceprimarului Petru Dochi. „Analizele sunt zero. Au venit degeaba. S-a luat legătura cu constructorul, care ne-a asigurat că toate avizele sunt în regulă. S-a scris de rău şi de licitaţie, dar a fost transparentă, pe SEAP. Şi nu m-am ocupat eu, ci viceprimarul, care a fost şeful comisiei de licitaţie", ne-a spus Constantin Ghindea. Viceprimarul din Letea Veche a reacţionat: „Aruncă pisica la mine în curte. Nu eu m-am ocupat de licitaţie. El a fost şef în acea comisie, întrebaţi-l iar", a spus Petru Dochi. Ion Rotaru, administratorul socetăţii Ecobeton, care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei, după ce a aflat întrebările, a spus că este ocupat. „Sunt într-o discuţie importantă, vorbim peste vreo trei ore", a spus Rotaru.

 Încredinţare directă pentru colegul de partid Ion Rotaru

Licitaţia pentru realizarea a peste 38 de kilometri de drum comunal în Letea Veche a născut un scandal de proporţii între constuctori. În caietul de sarcini era prevăzută o condiţie, care putea fi îndeplinită doar de firma afaceristului băcăuan Ion Rotaru, care este şi coleg de partid cu primarul. Se cerea ca firma care va realiza asfaltarea să folosească betonul ecologic şi să aibă şi patentele de producere şi utilizare pentru betonul eco. Astfel, licitaţia din comuna băcăuană, s-a făcut rin încredinţare directă, spun ceilalţi construtori. Printr-un alt contract, Ion Rotaru a fost „beneficiarul" cenuşei de la CET Bacău, rezultată din arderea cărbunelui. Betonul „eco" este făcut cu această cenuşă şi alte deşeuri.

 

 

 

 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite