Ajutorul de şomaj, rotunjit cu adeverinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii AJOFM spun că nu pot contesta adeverinţele medicale aduse de şomeri
Şefii AJOFM spun că nu pot contesta adeverinţele medicale aduse de şomeri

130 de şomeri primesc indemnizaţii mai mari fiindcă au intrat în concediu medical imediat după concediere. Suma minimă încasată de cei care folosesc această „reţeţă“ este de 1.000 de lei, în timp ce un şomer obişnuit primeşte de două ori mai puţini bani.

Unii dintre băcăuanii disponibilizaţi au învăţat un artificiu care le aduce lunar în buzunar o indemnizaţie mult mai mare decât cea de şomer. „M-a învăţat şi pe mine altcineva cum pot să fac să fentez legea. Eu am lucrat în sistemul bancar şi am avut un salariu frumuşel. Mai profit încă de acest lucru“, ne spune Marian N., unul dintre şomeri. Acesta povesteşte că, imediat ce şi-a făcut actele de şomaj şi-a luat un concediu medical, pe care îl prelungeşte cât de mult poate.


Concediul e foarte bănos


„Potrivit legii, valoarea sumei primite de şomerii care au concedii medicale se stabileşte calculând media veniturilor din ultimele 6 luni. La această medie se raportează procentul de 75% pentru diagnosticul de boli obişnuite sau 100% pentru boli grave“, confirmă Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău.


În prezent, în judeţ sunt înregistraţi 130 de şomeri care au concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă şi 35 de persoane care se află în concediu de maternitate.


Cei mai mulţi bolnavi fără serviciu încasează lunar peste 1.000 de lei, dublu faţă de indemnizaţia pe care ar fi primit-o dacă nu ar fi adus adeverinţe de la medic. „Valorile mari ale unor astfel de indemnizaţii sunt determinate de faptul că persoanelor care beneficiază de ele li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de puţin timp. Astfel, în calcul au intrat şi ultimele luni în care aveau serviciu şi aveau salariu“, a adăugat Daniela Bălan.


Indemnizaţia de şomaj este de 75% din salariul minim pe economie, adică 450  de lei. Avantajul pentru şomerii care intră în concediul medical este acela că, după epuizarea lui, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj se prelungeşte cu numărul de zile de concediu. În prezent, în judeţ sunt înregistrate 21.044 persoane fără un loc de muncă, din care 14.898 primesc încă indemnizaţie de şomaj. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite