Aici s-au îngropat 1,4 milioane de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma fostului prefect Silviu Lefter a montat conducte de termoficare în Comăneşti, deşi uzina a ajuns în faliment. Curtea de Conturi va verifica dacă au fost folosiţi eficient banii pentru modernizarea şi reabilitarea sistemului de termoficare al Uzinei Termice Comăneşti, aflată acum în faliment.

Primăria Comăneşti a îngropat în urmă cu cinci ani aproape un kilometru de ţevi, care ar fi trebuit să aducă apă caldă şi căldură în cartierul Zăvoi. Lucrările de montare a conductelor au costat 6,1 milioane de lei, bani de la  Guvern.


Investiţie inutilă


Peste lucrările din Zăvoi s-a aşternut însă uitarea deoarece ţevile din stradă nu au mai fost racordate la locuinţele oamenilor.


În plus, din cauza datoriilor, Uzina Termică din Comăneşti a ajuns în 2009 în insolvenţă, iar acum este în faliment. Astfel, întreg oraşul a rămas fără un sistem centralizat de încălzire, fapt care contravine normelor europene. Mai mult, uzina a fost vândută bucată cu bucată, astfel încât creditorii să-şi recupereze debitele.  Locuitorii oraşului Comăneşti beneficiază de căldură şi apă caldă, cu ajutorul centralelor de apartament sau a sobelor pe lemn.


Viceprimarul are amnezie


„Nu înţeleg de ce s-a făcut această investiţie. Au băgat ţevile în cartier, au stricat strada şi nu s-a mai întâmplat nimic. Ni s-a spus în campanie că vom avea căldură, apă caldă, dar au fost minciuni“, afirmă Ioan Palade din Comăneşti. Consilierii locali spun că cele 6,1 milioane de lei au fost efectiv îngropate, fără nicio utilitate.


„Lucrările au fost făcute de firma fostului prefect, Ioan Silviu Lefter, Termoservice Group SRL. Investiţia nu a mai fost continuată, ţevile au rămas fără nicio utilitate în pământ“, a spus Vasile Budacă, consilier local în Comăneşti.


Viceprimarul Nicolae Ciocan afirmă însă că nu mai ştie ce s-a întâmplat atunci.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut recent Guvernului României să includă în deficitul bugetar şi 30 de societăţi cu pierderi, printre care se numără şi Uzina Termică din Comăneşti.


Numai anul trecut, pierderile societăţii s-au ridicat la 996.000 de lei. „Cea mai mare prostie a fost trecerea acestor unităţi la administraţia locală, fără investiţii. O altă greşeală, valabilă şi la Comăneşti, este că nu s-au adus fonduri pentru alte echipamente de producere a energiei termice“, afirmă Mihai Călin, fost director al uzinei până în 2005.


Numeroşi creditori


În 2009, pe fondul acumulării unor datorii de peste 26 de milioane de lei, aceasta a intrat în insolvenţă.


Principalii creditori erau Romgaz, E.ON, dar şi Ministerul de Finanţe. Din listă nu lipsesc firme de turism, de papetărie sau de editare cărţi şi pliante. Potrivit unei anexe la intrarea în insolvenţă, şi Corpul Gardienilor Publici Bacău, Indaco System sau Agenţia de Turism Mamaia au de recuperat diferite sume de bani de la uzina care este în prezent dezmembrată. Lichidatorul judiciar al societăţii care administrează centrala, Relisoc IPURL, a încercat să scoată la licitaţie chiar şi staţia de epurare, pentru 660.000 de lei.


„E adevărat, este în faliment şi îşi urmează procedura legală. Nu am dosarul în faţă pentru a vă oferi date precise“
, afirmă Claudiu Puşcaşu, de la Relisoc IPURL. Specialiştii din domeniul termoficării susţin că o investiţie de 6-7 milioane de euro ar putea fi suficientă pentru crearea unui sistem centralizat de termoficare în  Comăneşti.


Proiect amânat


„Investiţia trebuie făcută în funcţie de câţi consumatori mai vor să se racordeze la sistemul centralizat“
, a explicat Mihai Călin. Alte planuri ale edililor au fost însă date peste cap. „Am avut o întâlnire cu nişte austrieci. Erau porniţi să facă o investiţie la Comăneşti, să monteze o centrală pe biomasă, dar pe fondul crizei am amânat investiţia“, a încheiat viceprimarul Nicolae Ciocan.

_____________

Curtea de Conturi a intrat pe fir la Zăvoi

Sesizată de consilierii locali, Curtea de Conturi va verifica cum au fost cheltuiţi cei 6,1 milioane de lei pe ţevile din cartierul Zăvoi. „Primarul spune de câţiva ani că suntem în grafic şi ascunde oamenilor adevărata situaţie. A preferat să îngroape banii în aceste ţevi, deşi cu această sumă putea face termoizolaţia celor 4.200 de apartamente din oraş“, a afirmat consilierul local Vasile Budacă.


Uzina a mai primit 2 milioane de lei în 2008 prin programul „Termoficare 2006-2015“. Au fost cheltuiţi doar 75.000 de lei, iar restul banilor au fost returnaţi deoarece Primăria nu a putut cofinanţa proiectul cu 2,2 milioane de lei.


„Vom propune Curţii de Conturi a României includerea Uzinei Termice Comăneşti în programul de control pentru efectuarea unui audit al performanţei sumelor alocate de la bugetul de stat şi bugetele locale“, se arată într-o adresă semnată de Costel Gherasim, directorul Curţii de Conturi Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite