Aeroportul din Bacău a primit autorizație de funcționare pentru următoarea jumătate de an (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroportul „George Enescu" din Bacău este tranzitat zilnic de zeci de persoane din Neamț, Brăila, Vaslui, Buzău, Galați dar și din oraș care pleacă direct către Londra, patru destinații din Italia dar și către alte locații din țară.

Oamenii așteaptă nerăbdători pe un hol destul de strâmt, fie să plece într-o călătorie, fie să-i întâmpine pe cei dragi care se întorc din străinătate.

"Am mai văzut aeropoarte și în străinătate și în țară, cel din Bacău, deși paradoxal este cel mai mare din Moldova, are un spațiu de așteptare mic, plus că toaletele sunt ca în avion ca dimensiune", ne-a zis Iulian Sabău, un tânăr de 35 de ani, proaspăt întors din Anglia.

holul de asteptare este foarte mic

Construit în 1946 și devenit aeroport internațional în 1975, aerogara a fost gândită pentru un aflux de circa 10.000 de pasageri pe an, ori în prezent ea este tranzitată de circa 200.000.

În anul 2009, Consiliul Județean Bacău a concesionat aeroportul firmei Blue Aero, devenind astfel singurul aeroport din Moldova administrat de o firmă privată.

"Ca urmare a contractului de concesionare pe 34 de ani semnat cu Consiliul Județean în iulie 2009, ne-am obligat să facem modernizări de circa 45 de milioane de euro.  Vom începe cu pista, căile de rulare și vom continua cu platforma, un nou terminal și căi de acces", a explicat Răzvan Rizea, administratorul Blue Aero, firma care se va ocupa de modernizarea aeroportului, aflată în subordinea Blue Air.

image

Deși s-a vehiculat că modernizarea pistei ar fi trebuit să se finalizeze în decembrie, iar noul terminal în iunie 2011, lucrările nici măcar nu au început.

"Am obținut toate avizele, inclusiv de la Agenția de Protecția Mediului, dar acum ne mai trebuie un ultim aviz de la Apele Române. Sperăm că într-o săptămână să rezolvăm cu toate documentele și să solicităm autorizația de construcție de la Consiliul Județean", a mai spus administratorul.

Razvan Rizea

Din momentul în care va primi autorizația de construcție, concesionarul are la dispoziție 30 de luni pentru a finaliza lucrările de modernizare. Chiar dacă, în perioada următoare, aeroportul se va transforma într-un imens șantier zborurile nu vor fi afectate.

Mai mult, de sărbători vor fi suplimentate zborurile directe către Londra, Roma, Milano și Torino ale companiilor Blue Air și Carpatair. Autorizația de funcționare a aeroportului a fost prelungită de Autoritatea Aeronautică Română cu încă șase luni. "Am primit aviz favorabil. Pista a fost reparată anul trecut și nu prezintă niciun pericol", a mai spus Rizea.

sda

Aeroportul Bacău are o suprafață de 200 de hectare, o pistă cu o lungime de 2500 de metri și o lățime de 18 metri, patru căi de rulare și o platformă de 9420 de metri. Pista este împărțită cu Unitatea Militară de Aviație, zborurile militare fiind executate între cursele civile.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite