Bacău: Adnana Oprea: „Îmi exprim ideile prin culori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 15 ani, băcăuanca dă viaţă prin forme şi nuanţe personajelor din operele literaturii române şi primeşte aprecierea juriului la concursuri.

Încă de  la primii paşi, Adnana Oprea a fost atrasă de culorile din desenele pe care mama sa le schiţa. „O vagă amintire despre pasiunea mea pentru culori o am de pe vremea când eram la grădiniţă şi mama mă ajuta să pictez. Eram foarte veselă când desena şi din acest motiv, pentru mine, desenul este sinonim cu fericirea“, povesteşte adolescenta.
De-a lungul anilor, a încercat să materializeze prin forme şi culoare tot ceea ce o interesa. „Întotdeauna m-au preocupat mai mult peisajele, natura statică, florile sau compoziţiile. Lumea pe care o desenez eu este colorată şi veselă“, îşi precizează crezul artistic adolescenta.

Câştigă frecvent concursurile de desen

Şi-a exersat talentul şi, în ultimii doi ani, a participat la foarte multe concursuri naţionale, dar şi internaţionale de desen. Aproape de fiecare dată s-a numărat printre câştigători. „Am obţinut de două ori anul acesta premiul I la concursuri naţionale de creaţie plastică. De asemenea, tot în acest an am mai participat la concursurile naţionale de artă şi culoare, unde m-am situat tot pe primul loc“. Chiar dacă s-ar putea opri la numeroasele reuşite, Adnana îşi recunoaşte cu uşurinţă şi eşecurile.

Moş Ion Roată  i-a purtat noroc

„M-am calificat pentru concursul internaţional de desen, dar nu am avut rezultate extraordinare. Eu nu renunţ însă atât de uşor. Cu siguranţă vor urma şi alte competiţii, pe care intenţionez să le câştig“, spune cu încredere în sine tânăra. Chiar dacă este pasionată de artă, nu vrea să urmeze un liceu de profil şi a ales să studieze unul cu profil real.
S-a îndreptat spre Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“.

 „Şcoala nu mi-a îngrădit niciodată pasiunile, iar profesorii m-au îndrumat de fiecare dată. Domnul Bejenariu, profesorul meu de desen de la Şcoala «Miron Costin», m-a ajutat foarte mult să-mi cizelez talentul“, spune Adnana. Una dintre sursele sale de inspiraţie este chiar literatura. Mai precis, personajele literare. „La unul dintre concursurile naţionale la care am participat am avut ca temă  ilustrarea prin desen a unui personaj sau a unei scene din operele literaturii române. Am desenat cu uşurinţă «Moş Ion Roată şi Unirea» şi am obţinut locul I“, spune adolescenta.

Băcăuanca recunoaşte că are mai multă inspiraţie dacă ştie povestea, întâmplările prin care a trecut personajul. „Prin desen pot exprima foarte bine starea sufletească a unui personaj, în cazul în care ştiu ceva despre povestea lui“, a încheiat tânăra.

Profil

Născută. 12 februarie 1994, Bacău.
Studii. Elevă la Colegiul
Naţional „Gheorghe
Vrânceanu“.
Familie. Locuieşte cu familia, mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp îţi ia să realizezi un desen?
Depinde de starea interioară, de tema desenului, de dimensiunile şi de momentul când realizez creaţia. Pot să termin într-o oră, într-o zi, sau în două zile.

Ce te inspiră atunci când desenezi?
Foarte multe lucruri. Natura, literatura, oamenii. În general, desenez foarte colorat şi simplu.

Ce-i place

Se simte foarte bine atunci când pictează flori. A pictat la concursul naţional „Florile, pasiunea mea“ zeci de specii. Adnanei îi plac călătoriile prin munţi şi-şi doreşte să ajungă în Apuseni.

Ce nu-i place

Chimia şi fizica nu se numără printre materiile preferate, adolescenta considerându-le prea dificile.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite